İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Lobisi Fransa’da yaşayan Türkler üzerinde baskı kurmaya çalışıyor.

Fransa`daki Ermeni dernekleri, Lyon kentinde inşaatı süren sözde Ermeni soykırımı anıtının üzerine, kimliği belirlenemeyen kişilerin “soykırımın olmadığı“ yolunda yazılar yazdığını iddia etti. Ermeni dernekleri temsilcileri, anıtın üzerine “Soykırım Olmadı“, “Ne Mutlu Türküm Diyene“ yazıldığını öne sürerek, söz konusu yazılarla ilgili Fransa`da yaşayan Türkleri suçladılar.

Lyon`daki Türk vatandaşlarıysa inşaatın durdurulması için açılan davada kararını bugünlerde açıklayacak olan mahkemeyi etkilemek için, Fransa`daki Ermenilerin “bu tür bir tahrik ve oyun içine girmiş“ olabileceğini savunuyor.

İnşaatı süren anıtın etrafına güvenlik gerekçesiyle çelikten duvarlar örüldüğünü ve bu bölgenin 24 saat kamerayla izlendiğini belirten Türk vatandaşları, “anıtın üzerine yazılar yazıp, bunu Türklerin üzerine atarak, Ermenilerin olayı saptırmak istediklerini“ düşünüyor. Lyon mahkemesi, gelecek günlerde, kentteki sivil toplum örgütlerinin, inşaatının durdurulması için açtıkları 4`üncü davayı karara bağlayacak.

Lyon Belediyesi, 2004 yılında aldığı bir kararda, kent merkezinde 700 metrekarelik bir alanın içinde sözde Ermeni soykırımını anmak için bir anıtın dikilmesine onay vermişti. Anıtın yaklaşık 130 bin avro tutarındaki maliyetinin 45 bininin belediye bütçesinden karşılanması kararlaştırılmıştı. Anıtın dikileceği mahalledeki bazı Fransız sivil toplum kuruluşları, “UNESCO koruması altındaki bölgenin dokusunu bozacağı veanıtın estetik olarak mahallenin yapısına ters düştüğü“ gerekçesiyle Lyon idare mahkemesine yürütmeyi durdurma davaları açmışlardı. Sivil toplum örgütleri, son açtıkları davada, anıtın yapımını üstlenen derneğin daha sonra kendini feshedeceği ve anıtın bakım ve onarımını üstlenecek bir kurum olmadığı tezini dile getirmişlerdi.

Anıtın inşaatını üstlenen Ermeni derneği, daha sonra dernek kuruluş tüzüğünde yaptığı değişiklikle kendini feshetmeyeceğini ve anıtını bakım ve onarımını da üstleneceğini açıklamıştı.

Lyon ve bölgesinde 150 bin civarında Ermeni`nin yaşadığı tahmin ediliyor. Fransa`daki Türk dernekleri, geçen ay 25 bin kişinin katılımıyla Lyon`da sözde Ermeni soykırımı anıtı dikilmesini protesto etmişti.

Fransa’da Sosyalist Partisi sözde Ermeni soykırımının inkar edilmesinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifi sunmayı planlıyor

Muhalefetteki Sosyalist Parti`nin, gelecek ay meclise sözde Ermeni soykırımının inkar edilmesinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifi sunması bekleniyor.

Sosyalist Parti`nin, mecliste gerekli çoğunluğa sahip olmaması nedeniyle bu teklifin kabul edilme ihtimali bulunmuyor.

Fransa`da geçen yılın sonunda ülkenin önde gelen bir grup tarihçi ve bilim adamı, “parlamentoların tarih yazamayacağını ve tarihin tarihçilere bırakılması gerektiğini“ belirterek, aralarında Ermeni yasası da dahil olmak üzere geçmişte tarihle ilgili kabul edilmiş 5 yasanın parlamentodan geri

çekilmesini talep etmişti.

Fransa`nın tarihteki sömürge faaliyetlerinin olumlu yanlarını okullarda okutulmasına ilişkin geçen yıl çıkarılan yasadan sonra alevlenen tartışmanın ardından zor durumda kalan Cumhurbaşkanı JacquesChirac da, “tarihi yazmak, parlamentoların görevi değildir“ demek zorunda kalmıştı. Fransa Parlamentosu`nun, 2001 yılında kabul ettiği sözde Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin yasa, Fransa ve Türkiye arasında diplomatik gerginliğe yol açmıştı.

Yorumlar kapatıldı.