İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dışişleri: `Ermeni diasporasının çabaları arttı´

Ankara – Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Ermeni diasporasının, Ermeni soykırımı iddialarının kabul edilmesine yönelik çabalarında son 2 yılda artış gözlendiğini belirtiyor.

Ermenilerin sözde soykırımın yıldönümü olarak kabul ettiği 24 Nisan yaklaşırken, süreçte gelinen son noktaya ilişkin bilgi veren kaynaklar, 1982-2003 yılları arasında dünya çapında 7 parlamentoda soykırım iddialarının desteklenmesine ilişkin karar alındığını, 2003-2005 yılları arasında ise bu yönde karar alınan parlamento sayısının 9 olduğunu bildirdi.

Kaynaklar, bu rakamlara bakıldığında Ermeni diasporasının, soykırım iddialarının kabul edilmesine yönelik çabalarında son 2 yıl içinde artış gözlediğine dikkat çekiyor.

Söz konusu kararların çoğu zaman “oldu bitti”ye getirildiğine de işaret eden diplomatlar, kimi ülkelerde görev yapan Türk büyükelçilerin, hatta o ülkelerin dışişleri bakanlıklarının bile bu kararlardan sonradan haberdar olduğuna dikkat çekiyor.

Diplomatlar, parlamentolarında soykırım iddialarının desteklenmesi yönünde karar çıkan ülkelerde görev yapan Ermeni büyükelçilerin de bu konuda yoğun çalışmalar yürüttüğüne işaret ediyor.

Şu anda, soykırım iddialarıyla ilgili olarak 2’si Temsilciler Meclisi’nde, 1’i Senato’da olmak üzere ABD Kongresi’nde bekleyen 3 karar tasarısının bulunduğunu belirten diplomatlar, yaptırıma yönelik ifadeler taşımayan bu tasarıların ABD yönetimine, “Ermeni soykırımını tanı, bunu dış politikanın bir unsuru olarak belirle” çağrısında bulunduğunu kaydediyor.

ABD’deki Ermeni lobisi, ABD Başkanı George Bush’un bu yıl konuya ilişkin yapacağı konuşmada, “soykırım” ifadesini kullanması konusundaki çabalarını da ısrarla sürdürüyor. Diplomatlar, Ermeni lobisinin aynı baskıyı Kanada başbakanına da yaptığını belirtiyor.

Soykırım iddialarının kabul edilmesine yönelik çabalara karşın Türkiye’nin çeşitli seviyelerde girişimlerini sürdürdüğünü anlatan diplomatlar, Türkiye’nin öncelikli hedefinin parlamentolarda bu yönde kararlar alınmasının önüne geçmek, daha da önemlisi bu kararların hükümetler tarafından kabul edilmesine karşı önlemler almak olduğunu belirtiyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Yorumlar kapatıldı.