İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara, 24 Nisan hamlelerine karşı Yahudi lobisiyle temasta

“24 Nisan 1915 olayları”nın yıldönümü yaklaşırken Ankara, Ermeni diasporasının “sözde soykırımı tanıtma” çabalarına karşı çalışmalarını yoğunlaştırıyor.

ABD Kongresi ile Fransa ve Arjantin parlamentolarında bulunan tasarıları yakın izlemeye alan yetkililer, aleyhte bir karar çıkmaması için girişimlerini sürdürüyor. Hamas yetkililerinin Ankara ziyareti sonrasında ABD’deki Yahudi lobisinin “Ermeni soykırımı iddiaları” konusunda Türkiye’den desteğini çektiği yönündeki yorumlara karşı çıkan diplomatik kaynaklar, ABD Kongresi’nden bu yönde bir kararın çıkmasına ihtimal vermiyor. ABD Başkanı George W. Bush’un da 24 Nisan konuşmasında “soykırım” ifadesini kullanması beklenmiyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Türkiye ile Yahudi lobisinin arası her zaman iyi olmuştur. Eğer ilişkilerde bir zafiyet varsa bile, bunun düzelmesi için elimizden geleni yaparız, girişimler de var.” ifadelerini kullandı.

ABD Kongresi’nin yanı sıra, özellikle Fransa ve Arjantin’deki gelişmeler yakından takip ediliyor. Fransa Parlamentosu’nda “soykırımın inkarının cezalandırılması”nı öngören bir tasarı, Arjantin Parlamentosu’nda ise “soykırımın ders kitaplarına konulmasını” amaçlayan bir tasarı bulunuyor. Ankara, Arjantin makamları nezdinde “gerekli” girişimlerde bulundu ve “Türk düşmanı nesiller yetiştirmeyin” dedi. Uzmanlar, tasarının parlamentodan geçmeyeceği yorumları yapıyor.

Erivan’la gizli diplomasi sürüyor

“Soykırım iddiaları” da dahil Türkiye ile Ermenistan’ı ilgilendiren sorunlar, Avusturya’nın başkenti Viyana’da iki ülke diplomatlarının buluşmalarında ele alındı. Bu görüşmelerde, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak Türkiye’nin ortaya attığı “tarihçiler komisyonu” projesi kabul görmedi. Ermenilerin bu konuda sunduğu karşı önerisini Ankara reddetti. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başlayabilmesi için, sınır konusunda anlaşmazlığın giderilmesinin de dahil olduğu birtakım sorunların aşıldığının yer aldığı bir metnin taraflarca imzalanması gerekiyor. Tarafların henüz bu noktada olmadığı belirtiliyor. Diplomatik buluşmaların yanı sıra Türk diplomatlar bir süre önce ABD’de “ılımlı” fikirleri savunan Ermeni diasporasının temsilcileri ile de bir araya geldi.

19.04.2006

Süleyman Kurt

Ankara

Yorumlar kapatıldı.