İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’de Ermeni belgeseli

ABD’nin TRT’si konumundaki PBS kanalı, Ermeni soykırım iddialarını propaganda mantığıyla yansıtan belgeseli yayınladı. PBS kanalı, Türk görüşünü ise sansürledi.

Amerikan PBS televizyonu ’Ermeni Soykırımı’ ismiyle yayımladığı belgeselde Ermeni iddia ve propagandalarına ağırlık vererek tarafsızlığını yitirdi.

Ermeni vakıfları ve işadamlarının desteğiyle hazırlanan belgesele PBS televizyon şebekesine bağlı 348 televizyondan çoğunluğu yer verirken, Türk tezinin savunulduğu tartışma programı, belgeseli yayınlanan PBS istasyonlarından çok azında yer aldı. 1915 olaylarını anlatırken Ermeni tarihçi ve araştırmacıların ifadelerine ağırlık verilen belgeselde tarihçi Yusuf Halaçoğlu ve Büyükelçi Gündüz Aktan’ın Türk tezini savunan ifadeleri de yer aldı.

Kamu yayıncılığı yapan ve yayıncılık ilkelelerine bağlılıkta örnek gösterilen PBS, belgesele verdiği ‘Ermeni Soykırımı’ ismiyle Ermeni propagandası yaptı.

Amerikan’ın TRT’si

ABD’de devletin kendi vatandaşlarına yönelik resmi televizyon yayını bulunmamakla birlikte her eyaletin kamu yararına yayın yapan televizyon istasyanları var. Bu istasyonların bir araya gelerek kurduğu PBS’in programlarını 50 eyaletteki 348 televizyon istasyonu yayınlıyor. Kamu yayıncılığı yapmak amacıyla kurulan PBS, kar amacı gütmeyen bir televizyon. Bu nedenle reklamlara yer vermiyor. Sadece izleyicilerinden gelen maddi destekle yaşıyor. PBS programlarına yer veren Washington civarındaki 3 televizyon kanalından ikisi belgesele farklı saatlerde yer verdi. Belgesel böylece Washington civarındaki kablo şebekelerinde Doğu Amerika saatiyle akşam 10 ve 11’de iki defa yayımlanmış oldu.

Türk görüşüne sansür

PBS’in, bu belgeselin ardından, Ermeni ve Türk tezlerini savunan dört uzmanın katılımıyla hazırlanan bir tartışma programını yayımlaması öngörülüyordu. Bu tartışmaya, Türk görüşlerini savunan Louisville Üniversitesi tarih profesörü Justin McCarthy ve ODTÜ öğretim üyesi Ömer Turan’ın yanı sıra Ermeni görüşlerini savunan Colgate Üniversitesi öğretim üyesi Peter Balakian ve Minnesota Üniversitesi’nde görevli Taner Akçam katılmıştı.

Ancak ABD’deki Ermeni lobisinin ‘’inkarcı’’ olarak nitelendirdiği McCarthy ve Turan’ın görüşlerinin duyurulmasına itiraz etmesi sonucu, ülke çapında PBS’e bağlı yayın yapan 348 televizyon kanalının üçte birinden fazlası, bu tartışmayı yayımlamaktan vazgeçti.

Yorumlar kapatıldı.