İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Ermeni konferansına katılacak

Sefa KAPLAN

Kayseri Erciyes Üniversitesi tarafından 20-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen “Osmanlı Toplumunda Birlikte Yaşama Sanatı: Türk-Ermeni İlişkileri Örneği” konulu sempozyumda Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II de bir konuşma yapacak.

TÜRKİYE Ermenileri Patriği Mesrob II, ilk kez Ermeni sorunu konusunda düzenlenen bir konferansa katılıp konuşma yapacak. Mesrob II, Kayseri’deki konferansa katılacağını doğrulayarak, “Bu defa gidiyorum, çünkü düzenleyenler iyi niyetli genç akademisyenler. İstanbul’a kadar ziyaretime gelip yaklaşımlarını samimiyetle anlattılar” dedi.

YIKICI DEĞİL YAPICI

Konferans Düzenleme Komitesi Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yardımcısı Prof. Metin Hülágu ise Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II’nin konferansa katılmasının kendileri için son derece önemli olduğunu belirterek, “İstanbul’da Patrik Hazretleri’yle yüzyüze görüştük. Kendisine amacımızı anlattık. Yıkıcı değil yapıcı olduğumuzu söyledik. Sağolsunlar, bizi kırmadılar ve konferansın açılışına katılarak bir konuşma yapmayı kabul ettiler” dedi.

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, daha önce Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacakken mahkemenin iptal kararı üzerine Bilgi Üniversitesi’ne kaydırılan toplantı ile İstanbul Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen konferansa katılmamıştı. Bu nedenle, Mesrob II’nin Türkiye ve dünya gündeminin ilk sıralarında yer alan Ermeni meselesi konusunda ne söyleyeceği merak ediliyor.

BİRLİKTE YAŞAMA SANATI

Kayseri Erciyes Üniversitesi tarafından 20-22 Nisan tarihleri arasında yerli ve yabancı pek çok akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilecek toplantı, “Osmanlı Toplumunda Birlikte Yaşama Sanatı: Türk-Ermeni İlişkileri Örneği” başlığını taşıyor. Konferans bildirisinde, Türk-Ermeni ilişkilerinin daha çok siyasi ve askeri açıdan ele alındığı hatırlatılarak, bu kez konunun “Birlikte Yaşama Sanatı” perspektifinden değerlendirileceği belirtiliyor. Bildiride şu hususlar vurgulanıyor:

DÜNYADA BİR İLK

“Bu sempozyumun amacı, bu anlamda dini inanç ve etnik kimliklerine bakılmaksızın, bilim adamlarının bir araya gelmelerini sağlamak; çok kültürlü Osmanlı toplumundaki birlikte yaşama sanatına dair bulguları bilim dünyasının hizmetine sunmak; ayrıca Türk-Ermeni toplumları arasındaki iyi ilişkilerin gelişmesine ve bu bağlamda kültürlerarası hoşgörünün sekteye uğramadan devam etmesine ve dolayısıyla da dünya barışına katkıda bulunmaktır. Bu sempozyum Türk-Ermeni ilişkilerini dünyada ve ülkemizde ilk kez bu yönüyle ele alan ve inceleme konusu edinen akademik bir etkinlik olacaktır.

Yorumlar kapatıldı.