İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink: Geçmişte Ermenilerin düştüğü oyuna şimdi bazı Kürtler düşüyor

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, geçmişte Ermenilerin düştüğü Batı’nın oyununa şimdi Kürtlerin düştüğünü söyledi.

Ermenilerin geçmişte İngiliz, Alman, Fransız ve Ruslara güvenmekle hata yaptığını söyleyen Dink, Amerika’nın Kuzey Irak’ta Kürt devleti kurma vaadine Kürtlerin inanmamasını istedi.

Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD), 3. Fikir Platformu toplantısı çerçevesinde Malatyalı ünlülerle Malatya üzerine bir söyleşi düzenledi. Toplantıya Hrant Dink’in yanı sıra AK Parti Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, eski Milli Eğitim Bakanı Metin Emiroğlu, Malatyalı İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, sanatçı Kenan Işık ve Star Gazetesi yazarı Cumali Ünaldı katıldı. Malatyalı ünlü simalar sunumlarından sonra hemşehrilerinin sorularını cevapladı. Söyleşide kendisinin de Malatyalı olduğunun altını çizen Dink, Ermenilerin Osmanlı’dan kurtulmak için oyuna geldiğini savundu. Dink, “İngiliz, Fransız, Rus ve Almanlar geçmişte bu topraklarda oynadıkları oyunları bugün de tekrarlıyor. Geçmişte Ermeni halkı, onlara güvendi. Kendilerini Osmanlı’nın zulmünden kurtaracak zannetti. Ama yanıldılar; çünkü onlar kendi işlerini, hesaplarını yapıp gittiler. Bu topraklarda da kardeşi kardeşe kan içerisinde bıraktılar.” diye konuştu. Bugün Kürtlerin aynı oyuna alet olduğunu iddia eden Agos Genel Yayın Yönetmeni, Amerika’nın Kürtleri Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti kurmak bahanesiyle kullandığını savundu. “Amerika geldi, Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti oluşturmak üzere.” diyen Ermeni asıllı gazeteci, geçmişteki oyunun aynen bugün de oynandığını hatırlattı. Dink, “Siyasi hesaplar, parti farklılıkları bir kenara itilmeli. Amerika bu. Gelir kendi işine bakar, işi bittiğinde de çeker gider. Sonra da buradaki insanlar kendi aralarında didişir.” diye konuştu. 7 yaşına kadar Malatya’da kaldığını, kendisini gerçek anlamda Malatyalı hissettiğini ifade eden Hrant Dink, Malatya’da akrabalarının olduğunu dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak ise konuşmasında bilim ile siyasetin birbirinden mutlaka ayrılması gerektiğine temas etti. Parlak, “Ben siyasetçi değilim. Bilim adamının siyasetle işi olmaz. Öğretim üyelerime de ‘Siyasetten kesinlikle uzak durun’ diyorum.” şeklinde konuştu. Türklerin tarih boyunca Ermenilerle problem yaşamadığını söyleyen Parlak, medyayı duyarsızlıkla suçladı. Star Gazetesi yazarı Cumali Ünaldı Malatya’nın tarihî geçmişini anlatırken, sanatçı Kenan Işık da, Malatya insanını tarif etmeye çalışarak çocukluk anılarını anlattı.

Kayseri’de Patrikli Ermeni sempozyumu

Erciyes Üniversitesi’nde ‘’Osmanlı Toplumunda Birlikte Yaşama Sanatı: Türk-Ermeni İlişkileri Örneği’’ isimli bir sempozyum yapılacağı belirtildi. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, bu yıl ilkini düzenleyecekleri sempozyuma 42 üniversiteden 125 bilim adamının yanı sıra Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan’ın da katılacağını açıkladı. 3 gün sürecek olan sempozyum, Sabancı Kültür Sitesi’nde 20 Nisan’da düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak. Kayseri, aa

17.04.2006

Osman Asiltürk

İstanbul

Yorumlar kapatıldı.