İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Garanti Platform Ermenistan’dan NPAK’ı ağırladı

Modern sanatta işbirliği

Sevan Ataoğlu

Fotograf: (soldan sağa, Vasıf Kortun-Garanti Platfor ile NPAK’ın genç kuratörleri David Kareyan ve Eva Khachatrian toplantıda)

Türkiye ile Ermenistan arasındaki sanatsal dialog zincirine bir yeni halka ekleniyor. Ermenistan Modern Sanatlar Merkezi (NPAK, www.accea.info) ile Garanti Bankası’nın Platform Güncel Sanatlar Merkezi (www.platform.garanti.com.tr) arasında gerçekleşecek işbirliği sonucunda her iki ülkede sergiler düzenlenmesi gündemde. İlk adım olarak Platform geçtiğimiz günlerde NPAK’ın kurucuları ve kuratörlerini İstanbul’da ağırladı. 12 Nisan’da Platform’un ofisinde gerçekleşen konuşmada Ermenistan’da modern sanatların dünden bugüne gelişimi de tanıtıldı.

Videoartist Sonia Balasanyan ve mimar Edvard Balasanyan tarafından 1992’de kurulan NPAK, ülkenin kurumsallaşabilmiş yegane modern sanat merkezi. Yurt dışı fonlarla desteklenen merkezde videoart, teatral performans, müzik gibi farklı alanlarda çağdaş gösteriler, sergiler ve toplantılar düzenleniyor. Türkiye, Gürcistan, İran gibi komşu ülkelerin davet edileceği etkinliğin ise Ağustos 2006’da gerçekleşmesi için çalışmalar başlatılmış. Platform’da gerçekleşen toplantının perde arkasında NPAK’ın genç kuratörleri David Kareyan ve Eva Khachatrian ile Platform’dan Vasıf Kortun ve Balasanyanlar arasında bu etkinliğin ön görüşmeleri yapıldı.

Konuşmadan akılda kalan birkaç notu aktarmak gerekirse, uluslar arası etkinliklere katılımda “videoart” türünün ve kaydedildiği malzemenin (dvd) taşınabilirliğinin imkanları nedeniyle tercih edilir olduğu, Ermenistan’da da bu yönde bir popülarite oluştuğu söylendi. Eva Khachatrian sunumunda merkezin ön ayak olduğu “kadın” ağırlıklı etkinliklerini tanıttı. Sunumlarda yer verilen video filmlerin neden hep hüzün dolu bir ağırlık içerdiği soruldu, mizahın (humor) bir anlatım aracı olarak neden tercih edilmediği merak edildi. Cevabın Ermenilerin ve Ermenistan’ın 100 yıllık tarihinde saklı olduğu tartışıldı. Sonia Balasanyan ise sohbetimizde iki ülkedeki modern sanat hareketliliğini karşılaştırırken Ermenistanlı genç sanatçıların bu alanda yeteri kadar agresif olmadıklarından, uluslar arası desteklerden yeterince yararlanamadıklarından yakındı.

NPAK temsilcileri ev sahipliğini üstlenecekleri bu uluslar arası etkinliğin diğer ayaklarını organize etmek üzere ülkemizden ayrıldılar.

Yorumlar kapatıldı.