İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BIANET: CHP´li Elekdağ, `Mavi Kitap´a Dava Açtı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili ve emekli büyükelçi M. Şükrü Elekdağ, “Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere Yönelik Muamele, 1915-1916, Vilkont Bryce tarafından Fallodon Vikontu Grey’e sunulan belgeler” isimli kitap nedeniyle yayıncı Muzaffer Erdoğdu’ya 20 bin YTL’lik tazminat davası açtı.

Birinci baskısı Kasım 2005’ta yapılan kitap nedeniyle, yayıncı Erdoğdu ile birlikte tercüman Ahmet Güner ve tarihçi Taner Akçam, 30 Mayıs’ta hakim karşısına çıkacaklar. Tarihçi Akçam, Birikim Dergisi’ndeki makalesi nedeniyle de suçlanıyor.

Mavi Kitap, tazminat talebiyle yargıda

Maki Kitap olarak da bilinen kitap, 1915 ve 1916 yıllarında yaşananlar, mülteci, yabancı kişiler gibi tanık ve yetkililerin yazışma ve anlatılarıyla çeşitli gazetelerde çıkan haberleri ele alıyor.

Kitap, İngiliz hükümetinin, Şubat 1916’da “Ermenistan’da son zamanlarda yaşanan olaylar” hakkındaki delilleri toplamaları için görevlendirdiği James Bryce ve Arnold Toynbee’nin yaptıkları araştırmaları içeriyor.

Bu iki kişinin çalışmaları sonucunda hazırlanan ve “The Treatment of Armenians in the Ottoman Empire” adı verilen rapor, İngiliz Parlamentosu’nun mavi kitaplar serisinde yayımlandı.

Elekdağ: Bana hakaret edildi

Şikayetinde Elekdağ, davalı Tarihçi Akçam’ın, kitabın 15-49 sayfalarında kaleme aldığı “Bir Skandal: TBMM’nin mektubu ya da Şükrü Elekdağ ve Justin Mc Carthy bu ülkeyi nereye sürüklüyorlar?” başlıklı yazısıyla, yine Akçam’ın Birikim dergisinin Mayıs-Haziran 2005 tarihli sayısında yayımlanmış makalesini suça gerekçe olarak gösterdi.

Elekdağ, kitap ve makalede, kendisine hakaret edildiği ve kişilik haklarına ağır saldırıda bulunulduğunu iddia ediyor. Ayrıca Elekdağ, yayınlarla, “mesleki güven ve itibarına karşı çok ciddi zararlara da yol açıldığını” savundu.

Meclis Dışişleri Komisyonu’nda yer alan Elekdağ, Avrupa Birliği (AB)- Türkiye Karma Parlamento Komisyonu ve AB Uyum Komisyonu üyeliği yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.