İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gulbenkian´ın dönüşü



Üsküdarlı Calouste Gulbenkian’ın Lizbon’daki koleksiyonundan seçilen eserler Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenecek



İSTANBUL – 26 Mart’ta Pablo Picasso sergisiyle vedalaşan Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, şimdi de ünlü bir koleksiyondan gelen nadir kitapları ağırlıyor. Lizbon’daki Calouste Gulbenkian Müzesi, Avrupa’nın en büyük birkaç özel koleksiyonundan biri. Koleksiyonda 6 bin sanat eseri var.

Bu eserler içinden seçilen 111 eser, ‘Lizbon Calouste Gulbenkian Müzesi’nden Başyapıtlarla Doğu’dan Batı’ya Kitap Sanatı ve Osmanlı Dünyasından Anılar’ başlıklı bir sergi oluşturdu. Sergideki yapıtlardan 75’i nadir el yazmaları; diğerleri ise tekstil ürünleri ve çiniler…

Calouste Gulbenkian Müzesi Müdürü Joao Castel-Branco Pereira dün gerçekleşen basın toplantısında serginin izleyiciyi bir yolculuğa çıkardığını anlattı: “Bu yolculuk Avrupa ortaçağının dinsel içerikli kitaplarıyla başlıyor. Bu zarif yazmalar arasında, tezhipli İslam yazmalarıyla karşılaştırılabilecek başyapıtlar yer alıyor. Ardından 16. -18. yüzyıl arasında İtalya’da ve Fransa’da basılmış kitaplar geliyor. Gezi, 19. ve 20. yüzyılda karşılaşacağımız, modern Avrupa beğenisini ifade eden Fransız ciltleri ve ilüstrasyonlarıyla sona eriyor.” Sergide ünlü ressam Auguste Renoir’un resmini içeren bir kitap da var.

Türkiye ve Portekiz Dışişleri Bakanlığı’nın himayesindeki serginin sponsorları ise BankEuropa ve Turgut İlaçları. Sergi 28 Mayıs’a kadar açık kalacak. Bu yıl 50. yılını kutlayan Calouste Gulbenkian Vakfı, çeşitli eğitim projelerine de destek vererek Portekiz’in kültür hayatında önemli bir rol üstleniyor. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Tel: 0212 277 22 00 (Kültür Sanat)





‘Bay yüzde 5’

Calouste Sarkis Gulbenkian, 29 Mart 1869’da Üsküdar’da doğdu. İngiltere’de King’s Collage’da okudu ve 1887’de Mühendislik diploması aldı. 1902’de İngiliz vatandaşı oldu. Henüz 22 yaşında girdiği petrol endüstrisinin Ortadoğu’daki gelişiminde önemli rol oynadı. Elde ettiği hisseler, ‘Bay yüzde 5’ olarak anılmasına neden oldu. 1942 yılında Lizbon’a yerleşti. 20 Temmuz 1955 tarihindeki ölümüne kadar Lizbon’da yaşadı. Büyük bir servete sahip olan Gulbenkian, aynı zamanda 20. yüzyılın önemli koleksiyonerlerinden biri oldu.


Yorumlar kapatıldı.