İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yasakçılar zamana yenildi

İsmet Berkan, Haluk Şahin, Erol Katırcıoğlu ve Hasan Cemal hakkında açılan dava yasal sürede açılmadığı için düştü. Murat Belge’nin davası sürecek. Hâkim davacı avukatlardan şikâyetçi oldu

DEMET BİLGE ERGÜN

İSTANBUL – Radikal gazetesi yazarları İsmet Berkan, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu ile Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal’in ‘yargıyı etkileme ve aşağılama’ suçuyla yargılandıkları dava, iki aylık yasal süre içinde açılmadığı için düştü. Radikal yazarı Murat Belge’yle ilgili dava ise bu sürede açıldığı için sürecek.

Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 7 Şubat’ta düşünce özgürlüğüyle ilgili önemli bir dava görülmüştü. Beş gazeteci, Ermeni Konferansı’nın yürütmesinin durdurulmasıyla ilgili yazıları nedeniyle ‘yargıyı aşağılama ve etkilemeye çalışmakla’ suçlanıyordu. Gazetecilere, TCK’nın 288 ve 301. maddelerine göre 10 yıla kadar hapis talep ediliyordu.

İlk duruşmada olduğu gibi, adliyenin önü dün yine kalabalıktı. Şikâyetçi ve sanık avukatı bölümleri de doluydu. Hâkim Muhterem Bulut, avukat Kemal Kerinçsiz ve arkadaşlarının hâkimin reddi talebinde bulunduğunu söyledi. Savcı Ömer Karaçal ise, suçtan doğrudan zarar görmedikleri için avukat Kerinçsiz ve ekibinin ‘ihbar eden’ konumunda olduğunu, bu nedenle davaya katılamayacaklarını bildirdi.

‘Kerinçsiz tehdit etti’

Kerinçsiz ise, “Hâkim adalet bağını gözünden çıkarmış. Adil karar verme yetisini yitirmiş” dedi. Hâkimin reddi talebi kabul edilmedi. Bunun üzerine avukatlar, “Fetret dönemi geçecek” diye bağırarak salonu terk ettiler.

Savcı Karaçal, davacı avukatların hâkimi, belli bir şekilde karar vermesi ve müdahil olma talepleri konusunda hukuki olmayan sözlerle zorlamaya çalıştığını, talebin reddi halinde şikâyet edeceklerini belirterek tehditte bulunduklarını söyledi ve Baro ile Bağcılar Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Hâkim, avukatlar Kerinçsiz, Kürşat Baytaz, Kaptan Yılmaz, Erkan Akkaz, Mustafa Yılmaz ve Mehmet Bilgin’le ilgili baro ve savcılığa başvurulmasına karar verdi.

Dört sanıkla ilgili davaları ’60 günlük yasal süre içinde açılmadığı’ için düşüren hâkim, Murat Belge’yle ilgili davanın ise bu sürede açıldığı için ayrı olarak devam etmesini kararlaştırdı.

Yorumlar kapatıldı.