İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Okullarda tabela reformu


Yönetmelik taslağına göre, Ermeni okulları (üstteki) tabelalarında Ermeni, Rum okulları ise Yunan alfabesi kullanabilecek.


Okul tabelalarıyla ilgili kısıtlamalar yönetmelikle kaldırılacak. Azınlık ve yabancı okullarının tabelalarında Türk alfabesi kullanma zorunluluğu kaldırılacak. Tabelalar ışıklandırılabilecek

BETÜL KOTAN

ANKARA – Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), azınlıklara ve yabancı okullara ‘tabelalarında Türk alfabesi kullanma zorunluluğu’ getiren 1981 tarihli Kurumsal Kimlik Yönetmeliği’ni değiştirmek için çalışma başlattı. Taslak halindeki yeni yönetmeliğe göre, Rum okullarının tabelalarında Yunan, Ermeni okullarının tabelalarında da Ermeni alfabesi kullanılabilecek. Ayrıca, okul tabelalarının renkli ve ışıklı olmasını öngören yönetmelikle Romen rakamlı sınıflar da tarihe karışacak.

MEB, kuruluşlarında kullanılan kurumsal kimlik uygulamalarına ilişkin esasları düzenlemek amacıyla MEB Kurumsal Kimlik Yönetmeliği hazırladı. Henüz taslak aşamasındaki yönetmelik, bakanlığa bağlı kuruluşlarda kullanılan araçların renk, şekil, ölçü/oran, yazı karakteri ve diğer özelliklerinin belirlenmesi ve kullanılmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Yeni yönetmelikte, “Azınlık okullarının tabelaları Türk alfabesiyle yazılır. Bu okulların tabelalarında özel adı, türü ve derecesiyle azınlık adı bulunur”, “Dilleri Latin harflerle yazılan yabancı okulların özel adları kendi imlalarıyla yazılır”, “Latin harfi kullanılmayan yabancı dillerdeki okul adları Türk harfleriyle yazılır” hükümleri yer almadı. Ancak MEB yetkilileri, “Yönetmelik taslak aşamasında. ‘Azınlık okullarının tabelaları Türk alfabesiyle yazılır’ ifadesinin taslakta yer almaması hiçbir zaman yer almayacağı anlamına gelmez” dedi.

1981 tarihli yönetmelikte “Bakanlığa bağlı okul ve kurumların binalarının dışına ve içine konulacak tabelalarda açık ve koyu etkisi olan siyah-beyaz ve siyah-altın sarısı renkler kullanılır” hükmü yer alıyordu. Yeni yönetmelik taslağında ise kırmızı/mavi/altın sarısı zemin üzerine, okul öncesi eğitim kurumlarında pembe zemin, ilköğretim kurumlarında açık mavi zemin, ortaöğretim kurumlarında sarı zemin, çıraklık ve yaygın eğitim kurumları, hizmetiçi eğitim kurumları, öğretmenevleri, tesis ve kamp merkezleri ile adı sayılmayan kurumlarda mor zemin üzerine siyah renkte temel büyük harflerle tabelaların hazırlanması öngörülüyor.

Işıklı tabela da serbest

Taslakta ayrıca okul tabelalarının, yaklaşık 50 metre mesafeden okunabilecek netlikte, binanın büyüklüğüyle orantılı ve mimari özelliğine uygun, iklim şartlarına dayanabilir malzemelerden yapılması isteniyor. Işıklı tabela da serbest bırakılıyor.

Romen rakamına son

Eski yönetmelikteki, “Sınıf tabelaları yalnız Romen rakamıyla yazılır. Sınıfın birden fazla şubesi olduğu takdirde numaranın yanına büyük harf konulur” hükmü de şöyle değiştiriliyor: “Rakamla sınıf düzeyi belirtilir. Bir sınıfın birden fazla şubesinin bulunduğu durumlarda, rakamın yanında alfabetik sıra takip edilerek büyük temel harflere de yer verilir.”

Taslağa, bakanlıktaki 40 birimden 18 Nisan’a kadar istenen görüşlerin gelmesinden sonra son şekli verilecek ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e sunulacak.

——————————————————————————–

Senin Mesleğin Hangisi

İç Mimarlık

Alanı: Sayısal

Öğrenim süresi: Yabancı dilde eğitim yapan üniversitelerde beş yıl, diğer üniversitelerde dört yıl.

Mesleğin gerektirdiği özellikler: Üst düzeyde genel yeteneğe, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, renkleri ayırt edebilme, zihinde canlandırabilme gücüne sahip olmak. Bir işi planlayıp uygulayabilen, görsel sanatlara ilgi duyan, başkalarını etkileyebilen, eleştiriye ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

Amacı: İnsanların yaşayacakları çeşitli fonksiyonlardaki mekânları aktüel ihtiyaçlar ve eldeki imkânlar açısından düzenleme sanatı. Amaç bu mekânların gerekli şekilde kullanışlarının yanında belli düzeyde hijyen ve konfor şartlarının yerine getirildiği, estetik açıdan da mekânı kullananlara daha rahat yaşama imkânı veren şekillerde düzenlenmesi.

Alınan dersler: Teknik Resim ve Tasarı Geometri, Mimarlar ve Bina Bilgisi, Temel Sanat Eğitimi, Yapı Bilgisi, Mimarlık ve Sanat Tarihi, Strüktür Bilgisi, Malzeme Bilgisi, Oda Akustiği, Grafik Model Anlatımı, Konstrüksiyon Bilgisi, Aydınlatma, Estetik, Donatı Tarihi ve Röleve.

Çalışma alanları: Genellikle özel sektörde çalışma olanağı bulunur. Mezunlar kendilerine ait işyeri de açabilir. Mesleğin eğitimi, üniversitelerin mühendislik, mimarlık ve güzel sanatlar fakültelerinde veriliyor.

Yorumlar kapatıldı.