İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

YURT DIŞI ERMENİLERİNE ÇİFTE VATANDAŞLIK

Hohida tasarısı

Hohida hazırladığı ve “Yurt dışındaki Ermenilere öifte vatandaşlık statüsü verilmesine ilişkin” başlığını taşıyan tasarısını toplumsal tartışma gündemine getirme amacında.

Tasrının toplum katında değerlendirilmesi ve tartışılması sonrasında yasal şekle bürünmesini savunan Hohida Parlamento Grubu temsilcileri Armen Rustamyan ve Levon Mkrtçyan tasarının tüm dünya ermeniliğini ulusal ve devlet ölçeğindeki amaçlar için bieleçtirmek, Ermenistan’ın güçlenmesi için yeni olanaklar yaratmak ve yurt dışı ermenilerinin haklarını savunmak hedeflerini güttüğünü de ifade ettiler.

Taslakta seçme-seçilme hakları, vergi yükümlülükleri, askerlik hak ve yükümlülüğüne ilişkin noktalar da bulunmakta.

Seçme-seçilme hakları devamlı surette veya yılın büyük bölümünü Ermenistan’da geçirenler sahip olacak.

Çifte vatandaşın askerlik yükümlülüğünü, daimi ikamet ettiği ülkede gerçekleştirirken, askerlik yapmış olma durumunda tekrar askerlik yapma durumunda olmayacak. İkinci bir ülke vatandaşığına geçen Ermeniler, zorunlu askerlik hizmetini Ermenistan’da ifa edecek.

Çifte vatandaşların çocuklarının vatandaşlığı sorunu 1977 Avrupa Konseyi kararı çerçevesinde ebeveynler tarafından, ebeveynler arasında fikir ayrılığı olması durumunda, çocuk tarafından 18 yaşına gelince belirlenecek.

Armen Rustamyan, askerlik ve vergi yükümlülüğünün yerine getirilmesi durumunda Ermenistan vatandaşının milletvekili veya devlet başkanı seçilememesinin adalet ilkesine uymadığını ifade ederken, Levon Mkrtçyan, diğer bazı lkelerden örnek vererek, çifte vatandaş durumundakilere ilgili hakların verilmediğini belirtti.

Tasarı konuyu bir kanun taslağı ve Hükümetin belirleyeceği kurallar çerçevesinde çözmeyi amaçlamakta.

Armen Rustamyan, ABD’de uygulanan ve ülke devlet başkanı olabilmek için ABD’de doğmuş olma şartının bir alternatif olamıyacağını, zira orada “toprak” ilkesinin Ermenistan’da ise “kan bağı” ilkesinin geçerli olduğunu da hatırlattı.

Nana Petrosyan

Yorumlar kapatıldı.