İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRIK HAZRETLERI KANDILLI’DEKI SON AREVAKAL TORENINE RIYASET ETTI

Resimler icin tiklayiniz

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 4 Nisan 2006, Sali, Kandilli’deki Sirpots Yergodasan Arakelots (Oniki Aziz Havariler) Kilisesi’nde 2006 yili Buyuk Oruc doneminin son Arevakal torenine riyaset etti.

Kilise, Istanbul’un degisik semtlerinden gelen inananlarla dolmustu. Torene Kidemli Peder Krikor Damatyan, Peder Antreas Hagopyan, Peder Yegya Kervanciyan, Peder Zohrab Civanyan ve okuyucular katildilar.

VAAZ

Ruhani Reisimiz vaazinda ‘Iyi Samiriyeli’ meselini anlatti. Bir din ogretmeni Mesih Isa’yi denemek amaciyla O’na su soruyu yoneltti: ‘Hocam, sonsuz yasami miras almak icin ne yapmaliyim?’ (Luka 10:25). Rab Isa ona soyle yanit verdi: ‘Kutsal Yasa’da ne yazilmistir? Orada ne okuyorsun?’ (Luka 10:26).

EN BUYUK EMIR

Adam su sekilde cevap verdi: ‘Allah’in olan Rabb’ini butun yureginle, butun caninla, butun gucunle ve butun aklinla seveceksin. Komsunu da kendin gibi seveceksin’ (Luka 10:27). Rab Isa bunun uzerine, ‘Dogru yanit verdin. Bunu yap ve yasayacaksin’ (Luka 10:28) dedi.

KOMSUM KIM?

Incil’e gore, din oretmeninin amaci zaten bildigini tekrar ogrenmek degildi. Bu nedenle usteleyerek Rab Isa’ya sordu: ‘Peki, komsum kim?’ (Luka 10:29). Bu soru, Mesih’in Incil’deki tum zamanlarin en etkileyici mesellerinden birini anlatmasina neden oldu.

IYI SAMIRIYELI ORNEGI

Adamin biri Kudus’ten Eriha’ya dogru yolculuk ederken, haydutlarin eline dustu. O’nu soyup dovduler ve yari olu bir halde birakip gittiler.

Bir rastlanti sonucu olayin oldugu yerden bir din gorevlisi geciyordu. Adami gorunce yolun oteki yanindan gecip gitti. Daha sonra din gorevlisi olmayan, ancak Levili bir adam, yani bugunku kilise vakfi yoneticilerimiz gibi mabedde gorevli olan bir kisi de ayni yerden gecti. Yaraliyi gormesine ragmen, o da ayni sekilde gecip gitti.

Biraz sonra Yahudiler’in disladigi Samiriyeliler tarikatindan bir adam oradan gecti. Yaraliyi gorunce Samiriyelinin yuregi sizladi. Adamin yanina gitti, enfeksiyonu onlemek icin sarap, acisini dindirmek icinse zeytin yagi dokerek kanayan yaralari sardi. Sonra adami kendi esegine bindirdi ve en yakindaki bir hana goturerek yaraliyla ilgilendi. Ertesi sabah handan ayrilirken, yaraliyla ilgilenmesi icin hanciya iki dinar verdi ve ‘Ona iyi bak, bundan fazla ne harcarsan, donusumde sana veririm’ (Luka 10:35) dedi.

Daha sonra Rab Isa din ogretmenine sordu: ‘Sence bu uc kisiden hangisi haydutlar tarafindan dovulen adama komsu gibi davrandi?’ (Luka 10:36). Din ogretmeni yanitladi: ‘Ona aciyip yardim eden’ (Luka 10:37). Bunun uzerine Mesih Isa; ‘Git, sen de oyle yap’ (Luka 10:37) dedi.

ALLAH TUM INSANLIGIN SEMAVÎ PEDERIDIR

Patrik Hazretleri vaaza devam ederek, Isa Mesih’in din ogretmenine ve bu konusmalari dinleyen tum Yahudilere oldukca sarsici bir cevap vermis oldugunun altini cizdi. Cunku Yahudiler, Allah tarafindan secilmis bir halk olduklarini one surerek diger tum uluslari hor gormekteydiler. Bu nedenle, ozellikle komsulari olan Samiriyelilere dusman gozuyle bakmaktaydilar. Ikinci onemli nokta ise suydu; Yahudiler sadece kendilerinin kurtulacagina inaniyorlardi. Bu orneklemeyle, Isa Mesih Allah’in tum insanligin Semavî Pederi oldugunu, ve eger O’na iman edersek, hepimizin O’nun tarafindan yaratildigini, hepimizin Adem ve Havva’dan geldigini yurekten kabul edersek, hangi ulustan olursak olalim, dostlar, arkadaslar, kardesler oldugumuzu acikliyor. Dusmanlarimizi dahi sevmeliyiz, cunku hepimiz kardesiz.

EVRENSEL KILISE

Patrik Hazretleri, sozu Kilise’nin temel ozelliklerine getirerek ‘Bir Kilise’nin kurulusu, din gorevlisi kadrolari, ibadet sekli ve torenleri, orf ve adetleri elbette ki o Kilise’yi olusturan halkin etnik dokusunun etkilerini tasir, bu oldukca dogal bir durumdur. Ancak Mesih’in Havarileri tarafindan kurulmus olan Resulî Kutsal Kilise ‘ulusal’ ya da ‘uluscu’ bir kurum olamaz. Cunku Kilise dogasi nedeniyle evrenseldir ve tum insanligi kapsayan bir yapiya sahiptir. Kilise’nin ogretileri ve mesajlari Ermen’iye ve Azeri’ye, Yahudi’ye ve Arap’a, Rus’a ve Amerikali’ya, Nijeryali’ya ve Hintli’ye, Alman’a ve Fransiz’a ayirim ve farklilik gozetmeksizin, herkese ulasabilmeli, herkesce ozumsenebilecek nitelikte olmalidir. Aksi halde Kilise tarafindan vaaz edilen Hristiyanlik asla evrensel bir ‘din’ olamazdi’ dedi.

Patrik Hazretleri, ilahilerimizi, gelenek ve goreneklerimizi, dilimizi, edebiyatimizi sevmemiz gerektigini, ancak asla Kutsal Incil’in evrensel mesajina irkcilik ve ulusculuk karistirilmamasi gerektigini, bunun Allah’a karsi islenmis bir gunah olacagini soyledi. Bazen yuksek rutbeli din gorevlileri bile ‘Biz boyle gorduk…’ veya ‘Kilisemize ozel gelenekler soyle der…’ tarzinda konusmalar yaparak kendi kisisel yanilgilarini veya toplumsal hatalari ortbas etmeye calisirlar. Bir taraftan Isa Mesih’in Evrensel, Bir, Resulî ve Kutsal Kilisesi’nin bir dali oldugumuzu iddia ederken, diger yandan israrla Kilisemiz’in ogretisinin, inanc bildirgesinin, orf ve adetlerinin diger Hristiyanlar’dan farkli oldugunu soylemek buyuk bir yanilgidir. Inanc bildirgesinde ‘Bir, Evrensel ve Resulî Kilise’ye inaniyoruz…’ demekteyiz. Inanc bildirgesinin bu bolumune acaba kim ‘ulusal’ ya da ‘Ermeni’ sifatlarini eklemeye curet gosterebilir? Patrik Hazretleri, sozune devam ederek soyle dedi: “Ermeni Kilisesi’nin, her Hristiyan Ermeni’nin ruhanî dogum yeri olduguna suphe yoktur. Her Hristiyan Ermeni icin, Ermeni Kilisesi kimligini guvenli bir sekilde yasayabilecegi saglam bir gemi gibidir. Ancak bu durumun, Mesih’in Kilisesinin evrenselligi ile karistirilmamasi gerekir, cunku biz de Ermeni Kilisesi olarak Mesih’in Evrensel Kilisesi’nin en eski dallarindan biriyiz.”

Patrik Hazretleri’nin katekistik vaazinin sonunda, kiliseyi dolduran inananlar dize gelerek, ‘Kutsal Allah, Ebedî Peder’ ilahisini ve ‘Rab bagisla’ duasini hep birlikte soylediler. Daha sonra sifa dualari toreni icra edildi ve tum dusmanliklarin ve kavgalarin son bularak, insanligin baris icinde yasayabilmesi icin dua edildi. Patrik Hazretleri, son gunlerde ulkemizin dogu bolgelerinde ve komsumuz Irak’ta bas gosteren teror olaylarinin son bulmasi, huzur ve esenligin bir an once saglanabilmesi icin tum inananlari dua etmeye davet etti.

Yorumlar kapatıldı.