İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni derneği, sit alanına sözde soykırım anıtı dikip ortadan kaybolacakmış

Fransa’nın Lyon şehrinde başlayan ve tartışmalara yol açan sözde Ermeni soykırımı anıtının inşaatı durduruldu. Lyon İdari Mahkemesi, Lyon Belediyesi ve Lyon Valiliği tarafından Lyon Ermeni Soykırımı Anıtı Derneği’ne verilen anıt inşaat ruhsatını iptal etti.

UNESCO tarafından sit alanı ilan edilen bir meydana dikilecek olan anıta karşı çıkan Fransız derneğinin başvurusu üzerine yürütmeyi durdurma kararı alan mahkeme, karara gerekçe olarak anıtın geleceğine ve bakımına ilişkin belirsizliklerin bulunmasını gösterdi. İptal kararı, anıtı sözde soykırımın yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan’a yetiştirmeye çalışan Ermeni derneklerinin sert tepkisine yol açtı.

Lyon Ermeni Soykırımı Anıtı Derneği ve Lyon Belediyesi arasında imzalanan anlaşmada yapımını kısmen belediyenin karşıladığı anıtın bakımını, güvenliğini ve ortaya çıkabilecek diğer sorumlulukları söz konusu derneğin üstlenmesi kararlaştırıldı. Geçtiğimiz hafta konuyu üçüncü kez inceleyen Fransız mahkemesi, derneğin tüzüğünde, “anıt tamamlandıktan sonra kendini feshedeceğine” yönelik bir madde bulunduğunu ortaya çıkararak anıtın geleceğine ilişkin belirsizliklerin bulunduğunu bildirdi. Bu da Ermeni derneğinin, anıtı dikip ortadan kaybolmayı düşündüğünün delili oldu. Durumu fark eden mahkeme, derhal inşaatı durdurdu. Dernek ise karar üzerine statüsünü değiştirmek için 13 Nisan’da genel kurulunu toplama kararı aldı. Derneğe yeniden izin çıkması durumunda bile bunun 24 Nisan’a yetişmesinin zor olduğu bildiriliyor. Konuya ilişkin Fransız basınına konuşan dernek başkanı Jules Mardirossian, anıtı her şeye rağmen 24 Nisan’a yetiştireceklerine inandığını belirterek “Fakat insanların inatları beni hayal kırıklığına uğrattı. Acımasız bir oyun oynuyorlar.” şeklinde konuştu.

Anıtın dikileceği Lyon’un merkezindeki Antonin-Poncet Meydanı Koruma ve Yaşatma Derneği ile UMP’li belediye meclisi üyesi olan Marie-Chantal Desbazeille, iki yıldan bu yana tarihî dokuya zarar vereceği gerekçesiyle anıtın yapılmasını engellemeye çalışıyor. Anıtı protesto etmek için 18 Mart’ta Lyon’da yürüyen Türkler, Ermeni gençlerin tahrikiyle karşılaşmıştı. 130 bin Euro’ya mal olması beklenen anıtın 47 bin Euro’sunu Lyon Belediyesi karşılıyor. Fransızlar, 2001 yılında Ermeni örgütlerinin baskısıyla yine UNESCO tarafından korumaya alınan Paris’teki Seine Nehri kıyısına da Komitas sözde soykırım anıtı dikmişti.

04.04.2006

Ali İhsan Aydın

Yorumlar kapatıldı.