İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ KAYSERİ’DE

Resimler için tıklayınız

Patrik Mesrob II Hazretleri, 23 Mart 2006, Cuma, saat 09:30’da Patriklik binasından Surp Asdvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesine geçerek yolculuk duasını etti ve Büyük Oruç dönemi vesilesiyle tarihi Kapadokya ve Kilikya bölgelerindeki kiliselerimizi ve cemaatlerimizi ziyaret için yola çıktı.

Kara yolunu tercih eden Patrik Hazretleri, İstanbul-Bolu-Ankara-Kırşehir güzergahı üzerinde Bolu’da öğle yemeği molası verdikten sonra, saat 18:30’da Kayseri’ye vardı ve Hilton oteline yerleşti. Patrik Hazretleri otel girişinde Samatyalı ziyaretçiler grubuyla Çarşamba gecesi yola çıkarak Perşembe sabahı Kayseri’ye varan Rahip Yeğişe Uçkunyan, Rahip Zakeos Ohanyan, Rahip Zadig Babikyan, Levon Kuyumcuyan ve Kevork Arpacık tarafından karşılandı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE GÖRÜŞME

Patriklik Kalemi tarafından önceden verilen randevu gereğince, Patrik Hazretleri saat 19:00’da otel girişindeki salonda Erciyes Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Metin Hülagü’yü, Y. Doç. Dr. Mustafa Demirci’yi, Y. Doç. Dr. Şakir Batmaz’ı ve Y. Doç. Dr. Gülbadi Alan’ı kabul etti.

Konuklar Erciyes Üniversitesi tarafından 20-22 Nisan tarihlerinde “Osmanlı Toplumunda Birlikte Yaşama Sanatı: Türk-Ermeni İlişkileri Örneği” başlıklı bir sempozyum düzenlendiğini Patrik Hazretleri’ne ilettiler. Konuk bilim adamları konferansın konusunu Patrik Hazretleri’nin dikkatine sunarak, bu konferansın diğer üniversitelerin düzenledikleri konferanslardan farklı olacağını, kendilerinin son derece politize edilen üzücü olaylar yerine, Türkler ile Ermeniler arasındaki beş yüzyılı aşkın birlikte yaşama olgusu üzerinde yoğunlaşmak istediklerini belirttiler.

Konuklar Patrik Hazretleri’nin konferansa bizzat katılmasını ve açılış töreninde bir konuşma yapmasını dilediler. Patrik Hazretleri, kendisinin veya Patriklik adına bir temsilcinin katılması için gereğinin yapılmasına çalışacağını söyledi.

KAYSERİ KİLİSESİ’NDE SURP BADARAK

Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi 24 Mart 2006, Cuma sabahı, Büyük Oruç inanç ziyaretini ger­çek­leş­tir­mek isteyen yurtdışından, İstanbul’dan ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen 250 inanç ziyaretçisi ile dolmuştu.

Patrik Mesorb II Hazretleri saat 10:00’da Kilise’ye vardı ve burada Patrikliğimiz rahiplerinden Yeğişe Uç­kunyan, Zakeos Ohanyan, Zadig Babikyan ile Kayseri Kilisesi hayırseveri Zadik Toker tarafından karşılandı.

MEDYA İLE GÖRÜŞME

Kayseri Kilisesi avlusunda inanç ziyaretçilerinin yanı sıra, Patrik Hazretleri ile görüşmek isteyen kalabalık bir medya grubu da hazır bulunuyordu. Ayinden önce basınla görüşmenin uygun olmadığını söyleyen Patrik Hazretleri, medya çalışanlarının ısrarı üzerine yine de kendileriyle görüştü.

İlk soru Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün gayrımüslim ibadethanelerin onarımı hakkında aldığı karar hakkın­day­dı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu kararını güzel bir gelişme olarak niteleyen Patrik Hazretleri, bu kararın Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu belirtti. Patrik Hazretleri, söz konusu kararın cemaatler arasında ayırım gözetmeksizin uygulanacağını umut ettiğini belirterek, tüm cemaatlerin de Türkiye Cumhuriyeti vatan­daş­la­rından oluştuğunu anımsattı.

Başka bir muhabir Patrik Hazretleri’ne Irak Savaşı hakkındaki fikrini sordu. Patrik Hazretleri şöyle dedi: “Savaş işte. İnsan savaş hakkında ne düşünebilir ki? Savaşların olmasını kim ister ki? Özellikle dinlerin ve mezheplerin birbirlerine karşı silah kullandıklarını görünce daha da üzülüyorum. Diyanet İşleri Başkanı, Rum ve Ermeni Patrikleri, Hahambaşı kardeşimiz hepimiz de bu konudaki düşüncelerimizi daha önce belirttik, savaşa karşı olduğumuzu açıkça bildirdik ve her türlü şiddetin ruhani hayatla bağdaşmadığını vurguladık. Biz din adamları olarak ne yapabiliriz ki? Sadece savaşların son bulması ve her yerde barışın olması için dua edebiliriz”.

Bir muhabir de Kayseri Kilisesi hakkında Kayseri Valiliği ve Ermeni Patrikliği’nin vermiş oldukları beya­nat­lar­daki ifade farklığını sordu. Patrik Hazretleri şöyle yanıtladı: “Bakın, Kiliseye saldıranların ne tür silah kullandıkları önemli değil. Tabanca mı kullanmışlar, yoksa av tüfeği mi? Bu önemli değil. Buna karşın biz şu soruyu sormalıyız, bu ülkede ne zamandan beri herhangi bir ibadethane kapısına silah sıkmak olağan bir şey olarak kabul görüyor? Böyle şeylerin Kayseri’de genelde vuku bulmadığını biliyoruz. Kayserili vatandaşlarımızın genellikle konuksever, hoşgörülü insanlar olduğu bir gerçektir. Şunu da ekleyeyim ki, Kayseri ziyaretlerimde bizi çoğu zaman Kayserili Müslüman dostlarımız konuk ediyor. Öte yandan gelin görün ki işte kilisenin giriş kapısı kısmen değiştirilmiştir. Neden peki?”

SURP BADARAK

Bu kısa görüşmeden sonra, Patrik Hazretleri Kayseri Kilisesi’nin coşkulu çan seslerinin eşliğinde, ziyaretçilerin doldurduğu kiliseye girdi. Surp Badarak’ı Patriklik Kalem Müdürü Rahip Zakeos Ohanyan sundu, Kutsal Sofra’ya Anto Demirciyan, Levon Kuyumcuyan, Kevork Arpacık ve bir grup okuyucu hizmet ettiler. İlahileri, Kevork Çağlıçubukçu’nun yönetimindeki Gedikpaşa Surp Hovhannes Avedaraniç Kilisesi’nin Zıvartnots Korosu‘nun üyeleri seslendirdiler, Garo Kaprielyan ise orgla eşlik etti.

VAAZ

Patrik Hazretleri Rabb’in Duası’ndan hemen önce vaaz etti. Medz Bahk (Büyük Oruç) hakkında konuşan Patrik Hazretleri, bu dönemde her inananın yerine getirmesi gereken ruhani alıştırmaların Hristiyanlığın en önemli yortularından olan Surp Zadig (Paskalya) yortusuna hazırlık amaçlı olduğunu söyledi.

Vaazının sonraki bölümünde inanç ziyareti konusu üzerinde yoğunlaşan Patrik Hazretleri, her iman hayatının bir inanç yolculuğu olduğuna dikkat çekti. Ermeni Kilisesi’nin kurucusu, Ermenilerin iman atası Surp Krikor Lusavoriç’in hayatı anlatan Patriğimiz, onun hayatının ve çabalarının bir bölümünü Mesih İsa’nınkine benzetti. “Eğer bizler Rab İsa Mesih’in yaralarıyla şifa bulduğumuz gibi (Yeşaya 53:5), Ermeni Kilisesi’nin tohumlarını da Surp Krikor’un çektiği eziyetler ve yeraltı zindanında yaşadığı elemde bulmak mümkündür” dedikten sonra, Kayseri Kilisemizin önemine değindi. Bebekken dadısı Sofia tarafından Kayseri’ye kaçırılan Surp Krikor Lusavoriç’in bu tarihi şehirde büyüdüğünü, öğrenim gördüğünü, Sivas episkoposunun kızıyla evlenerek Arisdages ve Vırtanes adlı iki erkek çocuğu sahibi olduğunu söyledi. Surp Krikor Lusavoriç’e ithaf edilen Kayseri Ermeni Kilisesi’nin temellerinin 11. yüzyılda atıldığını hatırlattı.

Vaazden hemen sonra, tüm inananlar Rabb’in Duası’nı birlikte okudular. Büyük Oruç vesilesiyle inanç ziyaretine gelenlerin neredeyse tümü Kutsal Sofra’ya yaklaşarak Rabb’in Sofrası’na iştirak ettiler.

Surp Badarak’ın sonunda, başta son Kayseri Episkoposları Dırtad Balyan ile Khosrov Behrigyan olmak üzere Kayseri Kilisesi’ne hizmet etmiş olan tüm rahipler, pederler, diakonoslar, okuyucular ve Rab’de uyuyan tüm Kayserililer için hokehankisd duaları edildi. Tören sonunda dileyenler Kayseri Ermeni mezarlığını ziyaret ettiler.

KAYSERİ VALİSİNİ ZİYARET

Patrik Hazretleri, Kayseri Kilisesi hayırseveri Zadik Toker ve Derik Kilisesi hayırseverlerinden Yusuf Toplayıcı, Kayseri Valisi Osman Güneş’e bir nezaket ziyaretinde bulundular. Kırkbeş dakika kadar süren görüşmede Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir de hazır bulundu. Patrik Hazretleri’nin Kayseri’yi ve Valiliği ziyaretinden dolayı teşekkür eden Vali Güneş, yerel yönetimin başı sıfatıyla Patrik Hazretleriyle birlikte Ermeni kökenli vatandaşlarımızın Kayseri’de bulunmalarından dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi. Kayseri Kilisesi ile ilgili son olaya da değinen Vali Güneş, Patrik Hazretleri’ne göstermiş olduğu duyarlılık için teşekkür ederek, kiliseye karşı düzenlenmiş herhangi bir organize olayın olmadığından emin olmasını isteyerek, vuku bulan olayın münferit olduğuna dikkat çekti.

Patrik Hazretleri bu vesile ile Kayseri Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu’nun İstanbul’da yaşayan Kayserili iş adamları arasından seçilmesinin doğru olacağını yineleyerek, Ermeni Patrikliği’nin ve cemaat üyelerinin yıllardan beri bir kez dahi hesap vermeyen, hatta Patrikliğimizden her ay düzenle yollanan meblağ hakkında bile hesap vermeyen bugünkü yönetime güvenini yitirmiş olduğunu belirtti. Bu sorundan ilk kez haberdar olduğunu söyleyen Vali, ilgileneceğini söyledi.

BELEDİYE BAŞKANINI ZİYARET

Patrik Hazretleri ve beraberindekiler daha sonra Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’yi makamında ziyaret ettiler. Belediye Başkanı her zamanki konukseverliği ile karşıladığı konukları ile Ermeni vatandaşların özellikle Kayseri ve genel olarak Türkiye’nin ekonomik, sanat ve zanaat hayatına katkılarından söz etti. Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nin bugünkü durumu ile de yakından ilgilenen Başkan Özhaseki, ibadethane ve külliyesinin en iyi durumda korunması için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu bildirdi. Bu konuda hayırsever Zadik Toker ile Belediye Başkanı birbirleriyle irtibatta kalmaya karar verdiler.

TALAS

Daha sonra ünlü hayırsever Kalust Gülbenkyan’ın ve ailesinin doğum yeri olan Talas’ı da ziyaret eden Patrik Hazretleri, burada Harman mahallesindeki Han Camiini ziyaret etti. Bu cami daha önce Talas’ın Ermeni Kilisesiydi. Burada mabedin mimari özelliklerini inceledikten ve Gülbenkyanların şimdilerde Vali konağı olara kullanılan konutunu görüntüledikten sonra, Patrik Hazretleri Kayseri’den ayrılarak, İskenderun’a doğru yola çıktı.

Patrik Hazretleri Niğde-Ulukışla-Pozantı-Adana güzergahı ile saat 21:00’de İskenderun’a vardı. Burada, Ontur Oteli’nin girişinde Garbis Kısadur başkanlığındaki İskenderun S. Karasun Mangants Kilisesi Vakfı yöneticileri tarafından karşılandı.

Yorumlar kapatıldı.