İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BM´de Ermeni skandalı

Doğan ULUÇ / NEW YORK

BM’de sözde “soykırım” forumu düzenleyen Ermenilerin suçlamalarına karşı Prof. Türkkaya Ataöv savunma yapınca ortalık karıştı. BM, Ermeni şovuna sahne olurken, forumu yöneten New York Times mensubu gazeteci, Prof. Ataöv’ün konuşmasını engellemek isteyince skandal yaşandı.

ABD’deki Ermeniler, “Soykırım: O Zaman ve Şimdi. 21. Yüzyıldan Alınan Dersler” başlıklı bir forum düzenleyerek, sözde “soykırım”ı BM’ye taşımaya çalıştılar. Ermeni ve Ruanda Büyükelçilikleri ile Armenian General Benevolent Union’un BM’de yaptığı forumda, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Siyasi İşler Yardımcısı İbrahim Gambari’nin de adı geçiyordu.

Ancak Gambari, toplantının Türkiye’yi hedef aldığını öğrenince, konuşma yapmaktan vazgeçti ve adının konuşmacılar listesine konulmasının hatalı olduğunu bildirdi. İlk girişimleri boşa giden forum organizatörleri, hemen ikinci aşamaya geçtiler.

Zoryan Enstitüsü Soykırım Araştırmaları Direktörü Prof.Vahak Dadrian bir konuşma yaparak, Ermeni katliamının Abdülhamit döneminde, 200 bin Ermeninin öldürülmesiyle başladığını öne sürdü. Hızını alamayan Dadrian, militan İslamcıların, 1918-1920 yılları arasında Anadolu’daki Ermenileri sistematik olarak katlettiklerini de iddia etti.

Toplantıyı izleyen tarihçi Prof.Türkkaya Ataöv söz isteyerek, “Alman kaynaklarında görülen gizli raporlara atfen Osmanlı yöneticilerinin soykırım emri verdiklerini söylüyorsunuz. Belgeleri görenler var diyorsunuz. Kim görmüş bunları, nerede belgeler” diye sorunca, ortalık karıştı.

Forumu yöneten, New York Times gazetesinin Ermeni yanlısı dış haberler müdür yardımcısı Andrea Kannapell, Prof.Ataöv’ün konuşmasını engellemeye çalıştı.

Bunun üzerine Ataöv, “Taraf tutuyorsunuz. Dadrian 40 dakika konuştu, karşı görüş için zaman tanımıyorsunuz” dedikten sonra, Osmanlıların, Ermenilere ibadet, eğitim, iş-ticaret hakkı tanıdığını, devlette dışişleri bakanlığı dahil önemli mevkilere getirildiklerini vurguladı. Kannapell’in konuşmasını tekrar kesmesini takiben, salondaki bir grup Ermeni sert şekilde Prof.Ataöv’e çıkışmaya yeltendiler.

Prof. Ataöv’ün, Ruanda Büyükelçiliği temsilcisine yönelttiği “Göstermelik bir toplantı bu. Tek taraflı suçlama olmaz” şikayeti üzerine, “Biz de toplantının propaganda forumuna dönüşmesini istemiyoruz” şeklinde destek aldı. Ataöv, BM’deki toplantının Ermenilerin sözde “soykırım”ı uluslararası platforma çekme yolundaki gayretine bağlayıp “Sevr’i uygulama programının bir parçası bu” dedi.

Yorumlar kapatıldı.