İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

1915’in sorumlusu bugünkü Türkiye değil

Sefa KAPLAN

Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki yok. Ermenistan’ın bütün ısrarına rağmen Türkiye, Karabağ sorunu nedeniyle diplomatik ilişki kurmayı reddediyor. Geçen yıl yapılan bir araştırma ise, iki ülke insanlarının birbirini tanıdıkça son derece iyi ilişkiler kurabildiğini göstermişti. Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’ın cevapları da bunları doğrular nitelikte.

Yeni Ermenistan Anayasası çifte vatandaşlığı yasaklamıyor. Bu durumda, Diaspora, Ermenistan’ın siyasi hayatında daha etkili hale gelirse ne olur?

– Çifte vatandaşlık konusu Ermenistan’da halen tartışılıyor. Bu konuda henüz bir karar verilmiş değil. Açıktır ki, her bağımsız ülke gibi Ermenistan’ın siyasi hayatını da Ermenistan’da yaşayan insanlar belirler. Türkiye’de Ermenistan hakkında pek çok dedikodu, yanlış anlama ve yanlış algı var. Bunun sebeplerinden birisi Türk hükümetinin Ermenistan’la diplomatik ilişki kurmayı reddetmesidir. Eğer ülkelerimiz arasında ilişki bulunsaydı, iki ülke halkı da birbirinden etkilenecek ve Türk halkı, Ermenistan’dan çekinmeye gerek olmadığını görecekti.

DİASPONANIN OY HAKKI YOK

Türkiye’deki insanların önemli bir kısmı Diaspora olmasaydı Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin çok daha iyi olacağını düşünüyor.

– Eğer 1915’te yaşananlar olmasaydı, “diaspora” diye bir şey de olmayacaktı. Ermenistan ve diaspora, 1915’te yaşanan olayların kabul edilmesini ve kınanmasını istiyor. Öte yandan, sınırların kapalı olması, iki ülke arasında ilişki bulunmaması da insanları öfkelendiriyor ve sadece iki ülke arasındaki uçurumu derinleştiriyor. İnsanlarımız, yeni tecrübelerini paylaşmak ve eski hatıraların yerini alacak yeni hatıralar edinme fırsatınını bulamıyor. Diaspora elbette Ermenistan için en iyisini istiyor. Ermenistan için en iyi olan ise bütün komşularıyla iyi ilişkiler içinde olmaktır. Biz Türk halkının da komşularıyla iyi ilişki istediğini umut ediyor ve bunu bekliyoruz.

Diaspora Ermenilerinin seçimlerde oy kullanma hakkı olacak mı?

– Hayır.

ÖNCE DİPLOMATİK İLİŞKİ KURALIM

Türk halkına bölge barışı ve güvenlik için özel bir mesajınız var mı?

– Barış ve istikrar, sadece normal ilişkilerin ve diyaloğun olduğu yerde mümkündür. Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, Başbakan Erdoğan’ın “tarih komisyonu” kurulması önerisine verdiği cevapta, böyle bir komisyonun ancak diplomatik ilişkisi bulunan ve sınırları açık olan iki ülke arasında kurulabileceğini ve geniş bir hükümetlerarası diyalogun parçası olabileceğini söyledi. Türkiye bu öneriye cevap vermedi. Avrupa Birliği de, aralarında anlaşmazlık olsa bile Türkiye’nin bütün komşularıyla iyi ilişkiler kurması gerektiğini söyledi. Türkiye, bazıları ciddi olmak üzere komşularıyla sorunları olan bir ülke, ama Ermenistan hariç bütün komşularıyla diplomatik ilişki içinde. Türkiye ve Ermenistan’ın uluslararası toplumda bugünkü sınırlarıyla var olduğu siyasi bir gerçektir. Bir başka siyasi gerçek de bizim komşu olduğumuz ve yan yana yaşayacağımızdır. Ermenistan’ın Türkiye’nin güvenliği için bir tehdit olmadığı da siyasi bir gerçektir. Yeter ki başlangıç için bir adım atılsın.

Diaspora farklı düşünüyor

Los Angeles’ta “World Affairs Council” adlı kuruluşun düzenlediği konferansta “Avrasya’da değişen güvenlik ortamı ve Türkiye’nin stratejik önemi” konulu konuşma yapmak üzere Beverly Hills Oteli’ne giden Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bin kadar Ermeninin protestosuyla karşılaştı. Taşınan pankartlar diaspora Ermenilerinin doğrudan Türkiye’yi soykırımla suçladığını ortaya koyuyordu. “Türkiye soykırım suçlusudur”, “Vecdi Gönül=Talat Paşa”, “Mesajımızı Necdet Sezar’a götür” yazılı pankartlar dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.