İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa, sözde soykırımı ‘bağırsak kitabı’na da soktu

Sözde Ermeni soykırımı iddiaları, Fransa’da tıp kitaplarına da girdi. Fransız tıp fakültelerinde okutulan bazı kitapların telif haklarının, sözde soykırımı savunan Ermeni lobisine ait olduğu ortaya çıktı.

Fakültelerde zorunlu olarak satılan Axel Balian isimli yazarın tüm kitaplarının önsözünde soykırım iddialarından bahsediliyor. Kitapta ayrıca, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakerelere başlaması eleştiriliyor. 7 kitabı bulunan Ermeni asıllı Balian’ın kitaplarından elde edilen gelirin tümü, Ermeni derneklerine aktarılıyor. Özellikle tıp bölümlerinde okuyan Türk öğrenciler, kendi paralarının Ermeni lobisine aktarılmasından rahatsız olduklarını vurguluyor.

2001 yılında sözde Ermeni soykırımını resmen tanıyan Fransa’da, siyasetçi ve tarihçilerin ardından tıpçılar da ‘soykırım’ tartışmalarına katıldı. Balian’ın mide-bağırsak uzmanlığı için okutulan “Hepato-Gastro-Enterologie” isimli kitabında, Ankara ile tam üyelik müzakerelerine başlayan Avrupa Birliği ülkeleri eleştiriliyor. Önsözde şu ifadeler dikkat çekiyor: “Bu kitabın satışından elde edilen gelirler 1915’te gerçekleşen Ermeni ‘soykırımı’nı hatırlatmaya çalışan derneklere aktarılacaktır. Yollarda ve kamplarda hayatını kaybeden 1 milyon 500 bin Ermeni’yi artık çok az kişi hatırlıyor. Özellikle inkârcı bir ülkeyi Avrupa Birliği’ne üye yapmaya hazır görünenlerin hatırlaması dileğiyle.” Ermeni asıllı doktorun aynı uzmanlık alanında 7 kitabı bulunuyor. Kitapların tümünde Ermeni ‘soykırımı’ndan bahsedilirken, kitapların telif haklarının Ermeni derneklerine aktarıldığı kaydediliyor. Tıp fakültelerinde bu kitapları mecburi olarak satın alan Türk öğrenciler ise paralarının ‘soykırım’ derneklerine aktarılmasından rahatsız. Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesi 1. sınıf öğrencisi Fatih Akın, “Sınıfımızı geçmek için bu kitabı almak zorundayız. Ancak, paramızın sözde soykırımın tanınması için uğraşan derneklere gitmesi bizi çok rahatsız ediyor.” şeklinde konuştu. Akın, bir tıp kitabının önsözünde böylesine siyasi bir konunun yer almasının da şaşırtıcı olduğunu belirtti.

500 bine yakın Ermeni göçmeninin yaşadığı Fransa, 2001 yılında sözde soykırımı tanıyan bir yasa çıkarmıştı. Avrupa’nın en yoğun Ermeni nüfusunu barındıran ülke olan Fransa’da Ermeniler, ülke siyasetinde oldukça etkin. Ülkede her sene sözde soykırımı anma tarihi olan 24 Nisan’da tansiyon yükselirken Fransa’daki 450 bin Türk vatandaşı, ‘soykırım’ tartışmalarından olumsuz etkileniyor. Son olarak, Fransa’nın Lyon şehrinde yaşayan Türkler, şehirde yeni ‘soykırım’ anıtı dikilmesini protesto amacıyla geçtiğimiz hafta bir gösteri düzenlemişti. Bazı Ermenilerin Türk göstericilere sataşması üzerine olaylar çıkmış, Lyon Valiliği ‘soykırım’ı inkar eden gösterilere bir daha izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Ermeni Diasporası, Tehcir Kanunu’nun uygulamaya konulmasıyla 1915-1916 yılları arasında hayatını kaybeden Ermeni sayısının 1,5 milyon olduğunu savunuyor. Ermeni soykırımı iddiaları bugüne kadar 15 ülkenin ulusal meclisleri tarafından tanındı.

Yorumlar kapatıldı.