İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Düşünce özgürlüğü ABD

Emekli büyükelçiler Gündüz Aktan ve Ömer Lütem’in Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde vereceği konferans Ermeni öğrenci derneklerinden gelen baskılar nedeniyle iptal edildi

AA – WASHINGTON – Emekli büyükelçiler Gündüz Aktan ve Ömer Lütem’in 28 Mart’ta Türk-Ermeni ilişkilerinin durumunu ve soykırım iddialarını anlatacakları konferans, Ermeni lobisinin yoğun baskısı sonucu, Güney Kaliforniya Üniversitesi tarafından iptal edildi.

Aktan ve Lütem, Washington ve New York’tan sonra Los Angeles’ta da 28 Mart’ta konferans verecekti. Ancak ABD’deki Ermenilerin en yoğun olarak yaşadığı kent olan Los Angeles’ta bulunan Güney Kaliforniya Üniversitesi önceki gün konferansın iptal edildiğini bildirdi. Aktan, “Herhalde üniversite bir gerekçe gösterecektir. Şu ana kadar bize bildirilmedi. Anlaşılan Ermeniler rahatsız oldular ve iptal ettirdiler” dedi.

Los Angeles’taki toplantı, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin kamu diplomasisi okulunda düzenlenecekti. Güney Kaliforniya Üniversitesi yönetimi, konferansın konusunun kamu diplomasisiyle ilgisi olmadığı için yapılamayacağı gerekçesini öne sürdü ve konferansı iptal etmek durumunda kaldıkları için özür diledi.

Kampanya yaptılar

Edinilen bilgiye göre; üniversite yönetimi, Ermeni öğrenci derneklerinin yoğun tehdit ve baskısı altında konferansı düzenlemekten vazgeçmek zorunda kaldı. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) batı bölgesi bölümünden yapılan bir açıklamada Aktan ve Lütem’in ‘Ermeni soykırımı inkârcıları’ olarak bilindiği savunuldu. Ayrıca Ermeni lobisinin desteğiyle konferansın engellenmesi için üniversite yönetimine bir baskı kampanyası yürüttükleri itiraf edildi. ANCA Batı Bölgesi Başkanı Steven Dadayan’ın, okula bir mektup yazarak, konferansın iptalini bizzat talep ettiği anlatıldı.

Bir Türk diplomat, “Bu davranışı, ifade özgürlüğünü savunan ABD makamları ve medyası görmelidir” diye konuştu.

Türkiye’de yapıldı

23-25 Eylül 2005’te Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Sabancı ve Bilgi Üniversitesi’nin desteğiyle yapılması gereken ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ başlıklı konferans mahkeme kararıyla 22 Eylül 2005’te durdurulmuştu. Karar, Avrupa’nın da tepkisini çekmişti. Konferans, 24 Mart 2006’da Bilgi Üniversitesi’nde yapılmıştı.

Yorumlar kapatıldı.