İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çin yönetimi, Azerbaycan’daki eski petrol kuyularının peşinde

Ekonomisinin büyümesine paralel olarak artan enerji ihtiyacını petrol yatakları zengin ülkelere yaptığı yatırımlarla karşılamaya çalışan Çin, Azerbaycan’daki eski petrol kuyularında kalan petrolü çıkarmak için harekete geçti.

Azerbaycan’ın Pekin Büyükelçisi Yaşar Aliyev, Çin’le gelişmekte olan ikili ilişkilerle alakalı düzenlediği basın toplantısında Pekin yönetiminin, kullandığı yeni teknolojiyle Azeri kuyularında kalan petrolü çıkaracağını kaydetti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in geçtiğimiz yıl yaptığı Pekin ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde büyük bir hamle başlattığını vurgulayan Büyükelçi Aliyev, ticarî ve kültürel alandaki gelişmelere dikkat çekti.

Yıllık ortalama yüzde 9 civarında bir büyümeyle dünyanın en hızlı kalkınan ekonomisine sahip Çin’in enerji ihtiyacı da buna paralel olarak artıyor. Bu ihtiyacı karşılamak üzere dünyanın en ücra köşesinde dahi yatırım yapan Çin, yılda yaklaşık 150 milyon varil petrol üreten Azerbaycan’a da yatırımlarını sürdürüyor. İlk kez 1854 yılında petrol aramalarının başladığı Azerbaycan’da birçok petrol kuyusu eski teknoloji ile işletiliyor. Bundan dolayı kuyulardaki petrolün tamamı dışarıya çıkarılamıyor. Denizde petrol aramanın çok daha fazla maliyeti olduğunu bilen Çin, birkaç yıldan beri Azerbaycan’da yeni teknoloji kullanarak söz konusu eski kuyulardaki petrolü dışarı çıkarmaya çalışıyor.

Büyükelçi Aliyev, Çin ile diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 14. yıldönümü dolayısıyla iki ülke arasında bu yıl her alanda büyük aşama kaydedildiğine işaret etti. Büyükelçi Yaşar Aliyev, Cumhurbaşkanı Aliyev’in Çin’i ziyareti esnasında 13 anlaşmanın, şu ana kadar da 20’yi aşkın anlaşmanın imzalandığını hatırlattı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana 13 yıl içinde 1,5 milyon dolarlardan katlanarak 2005’te yüzde 4 bin 188 arttığını söyledi. Yaşar Aliyev, Çin’in Azerbaycan’daki yatırımlarının genelde enerji alanında olduğunu ve bunu diğer alanlara da kaydırmak istediklerini söyledi. İki ülke arasındaki kültürel ilişkiler de geliştirilirken Azerbaycan’daki üniversitelerde 60 Çinli öğrenci eğitim görüyor. Azerbaycan Hava Yolları, Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi şehrine haftada 2 sefer düzenliyor. Çin’in Güney Hava Yolları ise 7 Mart 2006’da Urumçi’den Bakü’ye haftada bir sefer düzenlemeye başladı. Osman Erol, Pekin, Cihan

Yorumlar kapatıldı.