İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İtalya’da Ermeni soykırımı tartışması

ROMA – İtalyan RAI-1 televizyonunda bu sabah canlı yayınlanan “TG-1 Storia” adlı programda, Ermeni soykırımı iddiaları ele alındı.

Türkiye ve Ermenistan elçilikleri arasında İtalya’da gerçekleşen ilk buluşma olması nedeniyle büyük ilgi gören programda Ermeni Büyükelçi Ruben Şugaryan, “Avrupa yolunda olan Türkiye’nin Avrupa’nın değerlerini tanıması, geçmişi de kabul etmesi gerekir” dedi.

Soykırımın bir vakıa olduğunu iddia eden Şugaryan, “Tarih yazılamaz. Sansüre tabi tutulacak bir belge olarak görülemez. Soykırım, yaşanmış bir hadisedir. Ermeni diyasporası tüm dünyaya yayılmış durumdadır. Bu da soykırımın yaşandığının kanıtıdır” dedi.

Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal ise 1915’da yaşanan olayların, Rusların da desteğiyle Ermenilerin bir ülke kurma çabalarının Osmanlı tarafından bastırılmaya çalışmasıyla yaşandığını ancak soykırım amacı gütmediğini söyledi.

Ziyal, “Tarihi bırakalım tarihçiler tartışsın. Biz iki ülkenin işbirliği yapabileceğini, nasıl ortak bir gelecek kurabileceğini tartışalım” dedi. Ziyal, Türkiye’nin bu konudaki tavrının inkarcılık değil, arşivlerin ortak komisyonlarca incelenmesi esasına dayandığını kaydetti.

Uğur Ziyal, Ermenilerin bu öneriye olumlu yanıt vermektense, kimi Ermeni lobilerinin yurtdışındaki farklı bir meşgale içerisinde olduklarına dikkat çekti.

Ermenistan elçisi ise öneriye karşı çıkarak, “Sorunun tarihçilerden oluşan bir komisyon tarafından ele alınması, kabul edilemez. Bu sorun siyasiler ve hükümetler arası komisyonlar tarafından ele alınmalıdır. Sorunu tarihçilere havale ederek sorumluluktan kaçamayız” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.