İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Büyükelçilerin Ermeni tartışması

Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal, İtalyan devlet televizyonunda Ermeni büyükelçi Ruben Şugaryan’la Ermeni meselesini tartıştı

Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal ile Ermenistan’ın Roma Büyükelçisi Ruben Şugaryan, İtalyan devlet televizyonu RAI’de Ermeni meselesini tartıştı. “TG-1 Storia” adlı programa katılan Ziyal, gerçeğin ancak arşivlerin tarihçiler tarafından incelenmesiyle ortaya çıkarılabileceğini belirtti, ancak Şugaryan sorunu tarihçilerin değil siyasilerin çözebileceğini savundu.

Ziyal, “Türkiye’nin bu konudaki tavrı inkârcılık değil, arşivlerin ortak komisyonlarca incelenmesi esasına dayalıdır” dedi. Ziyal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rakamlar gibi temel konularda bile mutabakat yoksa, arşivlere başvurmak kaçınılmaz olmaktadır. Bu konuda arşiv malzemeleri bol olduğu gibi, bunları tahlil edebilecek çok sayıda tarihçi de var. Tarihçilerin, tarihi hadiseleri ve gerçeği ortaya çıkarmaları gerekmektedir. Hükümetimizin ve parlamentomuzun önerisi budur. Ermeni tarafından bu öneriye olumlu yanıt bekliyoruz.”

Şugaryan karşı çıktı

Ermenilerin bu öneriye olumlu yanıt vermektense, kimi Ermeni lobilerinin yurtdışındaki farklı bir meşgale içinde olduklarına dikkati çeken Ziyal, “Tartışma, arşivler aracılığıyla ortaya çıkarılacak gerçek sayesinde nihayete erebilir” dedi.

Şugaryan ise Ziyal’ın önerisine karşı çıkarak, “Sorunun tarihçilerden oluşan bir komisyon tarafından ele alınması kabul edilemez. Bu sorun, siyasiler ve hükümetlerarası komisyonlarca ele alınmalıdır. Sorunu tarihçilere havale ederek sorumluluktan kaçamayız” diye konuştu.

Şugaryan’ın, önkoşul olmaksızın sınırı açma önerisi getirdiklerini söylemesi üzerine de Ziyal, “Ermenistan ile iyi ilişkiler içinde olmak bizim de arzumuz. Ancak bunun için öncelikle, sınırın 1923 anlaşmasıyla belirlendiği, bunun kalıcı ve ihlal edilmez olduğu, Türkiye üzerinde hak iddia edilmeyeceği kabul edilmelidir” yanıtını verdi.

Yorumlar kapatıldı.