İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni konferansında ortak çalışma kararı

Sefa KAPLAN – Ardıç AYTALAR

İstanbul Üniversitesi’nde süren Uluslararası Türk-Ermeni İlişkilerinde Yeni Yaklaşımlar Konferansı’nda ilk somut sonuç alındı. Prof. Yusuf Halaçoğlu ile Ermeni tarihçi Ara Sarafian, birlikte çalışma kararı aldı. “Mavi Kitap”ın tartışıldığı ilk oturumun sonunda, neredeyse bütün sorular Ermeni tarihçi Ara Sarafian’a yöneltildi.

Sarafian soruları şöyle cevapladı:

“Bu tür çalışmalar, birbirimizin ne düşündüğünü öğrenmek için büyük bir fırsat veriyor. Ben ikna olmaya açığım. Doğal olarak çeşitli arşivlerde bulduğum belgelere göre konuşuyorum. Aksi yöndeki belgeleri gösterirseniz elbette gerekli incelemeyi ve değerlendirmeyi yaparım. Ama bendeki belgeler burada söylenenlerin aksini gösteriyor.”

Sarafian’ın konuşması bitince Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu söz aldı. Prof. Halaçoğlu’ Ara Sarafian’a “Buyrun birlikte çalışalım” dedi ve şöyle devam etti:

“Türk ve Ermeni tarihçiler olarak birlikte çalışmalıyız ve bu meselenin daha fazla istismar edilmesini engellemeliyiz. Birlikte bütün iddiaları araştıralım. Bunları yaparken Türklerin kayıplarını da araştıralım. Böyle bir araştırma, pek çok demogojiyi ortadan kaldıracaktır. Birlikte çalışmaya var mısınız?”

Ara Sarafian, TTK Başkanı Prof. Halaçoğlu’nun sözlerini Türkçe cevaplandırdı ve “Birlikte çalışma teklifinizi memnuniyetle kabul ediyorum” dedi.

Yorumlar kapatıldı.