İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu filmi engelleyemeyiz

Taviani kardeşlerin Ermeni soykırımı iddialarını destekleyen filmineEurimage’ın destek vermesi tartışılıyor. Eurimage Türkiye temsilcisi Ahmet Boyacıoğlu gelişmeleri Radikal’e anlattı: Filmi engellemek mümkün değil

OLKAN ÖZYURT

ANKARA – Paolo ve Vittorio Taviani kardeşlerin çekecekleri Ermeni soykırımı iddialarını ele alan ‘Tarla Kuşlu Ev’in Eurimages’dan destek alması ortalığı karıştırdı. Oklar bir anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çevrildi ve ‘nasıl olur da Türkiye’nin para verdiği bir kurum böyle bir filme destek verir’ eleştirileri yapıldı. Bu süreçte sessiz kalan Eurimages’ın Türkiye temsilcisi Ahmet Boyacıoğlu sessizliğini Radikal için bozdu. Boyacıoğlu, film projesinin Eurimages’ın gündemine geldiği andan itibaren gerekli itirazı dile getirdiklerini söylüyor. Eurimages desteğinin filmin bütçesinin yüzde 6’sına takabül ettiğini belirten Boyacığolu, “bu filmi Eurimages desteği olsun veya olmasın çekecekler” dedi. Senaryoyu okuyan Boyacıoğlu, filmin tek boyutlu olduğunu, büyük ihtimalle Atom Egoyan’ın ‘Ararat’ı gibi beğenilmeyeceğini tahmin ediyor.

‘Felaket bir senaryo’

Boyacıoğlu bu krizle kendi sinemamızı desteklemek zorunda olduğumuzun bir kez daha ortaya çıktığı görüşünde. Türkler aleyhine çekilen filmlere karşı yapılacak tek şey “Kendi tezlerimizi anlatan, kendi öykülerimizi anlatan filmlere daha çok destek vermek”.

Taviani’lerin filmi ne zamandır gündemde?

Büyük bir proje, bütçesi 9.7 milyon avro. İtalyanların, İspanyol, Bulgar ve Fransız ortaklarla çekeceği bir film. Gerçekten Eurimages için de büyük bir proje. Taviani kardeşler, Ermeni asıllı İtalyan Antonia Aslan’ın kitabından senaryoyu yazmışlar. Senaryoyu okudum. 1915’de Ermenilerin Türkler tarafından nasıl hunharca öldürüldüğü anlatılıyor. Felaket bir senaryo, bir tane iyi Türk karakter yok. Son derece tek yanlı.

Toplantıda filmin iki toplum arasında düşmanlık tohumları ekeceğini söyledim. Ama proje İtalyanlara ait ve yedi kişilik alt çalışma grubunun başkanı da İtalyan. Dolayısıyla bizim ret oyumuza rağmen 32 üyenin 30’u olumlu oy kullandı, bir tek Makedonya çekimser oy verdi, ve film de Eurimage desteğini almış oldu.

Peki Türk hükümeti ne gibi bir strateji belirledi?

Ben bir rapor yazdım. 18 Şubat’ta Türk Dışişleri Bakanlığı İtalyan Dışişleri Bakanlığı’na bir nota verdi. Bu notanın etkisi olmuş. Taviani kardeşler İtalyan Dışişleri Bakanı’na bir mektup yazmışlar. Mektupta ‘Biz senaryomuzu değiştirdik. Bu film savaşın trajedisi üzerine, bir aşk hikâyesi. Film Türkleri kötü göstermiyor, bir partiyi ve belirli bir grubu kötülüyor.’ gibi görüşler dile getiriliyor.

Bu notanın etkili olması daha üst düzeyde baskı yapıldığında sonuç alınabileceğini gösteriyor…

Biz Eurimages’a ne kadar para ödüyoruz, ne kadar destek alıyoruz?

Türkiye olarak 966 bin avro Eurimages’e destek veriyoruz.

Oradan filmlerimizin aldığı destek de 1.3 milyon avro. Verdiğiniz para miktarına göre oy hakkınız var. Bizim yüzde 4.9 oyumuz var. Mesela Fransa bizden çok daha fazla para yatırıyor Eurimages’a, onun için Fransa’nın oy oranı yüzde 25.

Peki Taviani’lerin filmi ne kadar destek alacak?

600 bin avro. Bu filmin bütçesinin yüzde altısı.

Filmin Eurimage tarafından desteklenmesine tepki gösterenlere ne tavsiye edersiniz?

Neticede bu bir sinema filmi; Türkiye Cumhuriyeti bu filmle batacak değil. Ama bunu ulusal bir dava olarak görüyorsak, o zaman biz de kendi tezlerimizi anlatan, kendi öykülerimizi anlatan filmlere daha çok destek vermeliyiz. Bu film, sinemanın politik amaçlarla kullanılmasına çok güzel bir örnek. Biz Türk sinemasını bir yerlere getirmeyi öğrenmediğimiz sürece onlar o filmleri yapar, biz de izleriz. Yani konu dönüp dolaşıp Türk sinemasına geliyor.

Sizce Taviani kardeşlerin böyle bir projeye girişmelerinin nedeni nedir? Proje önlerine hazır mı geldi?

Biri 1929 diğeri 1931 doğumlu Taviani kardeşlerin. Artık 70’lerini geçmişler. Son dönemde çektiği filmler eskisi gibi etkili olmadı. Ermenilerin Kuzey İtalya’da çeşitli lobi faaliyetleri yaptığı biliniyor. Bu proje Taviani kardeşlerin önüne geliyor. Neticede 10 milyon avroluk bir filmden ceplerine en azından 500 bin avro kalır…

Yorumlar kapatıldı.