İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Ankara, Avrupa Konseyi’nin desteklediği sözde soykırım filmine karşı harekete geçti

Ankara, Avrupa Konseyi’ne bağlı olarak çalışan ve ortak sanat eserlerini teşvik eden “Euroimages”in, “Ermeni soykırım iddiaları”nın anlatıldığı filme desteğine tepkili.

Başbaken Recep Tayyip Erdoğan, İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi nezdinde girişim başlatırken Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Ankara’nın girişimlerinin sürdüğünü söyledi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye’nin çabaları sonucunda İtalyan yönetmen Victorie Tavaini’nin “Tarla Kuşlu Ev” filmiyle ilgili çabalar şu ana kadar bir sonuç vermedi. Yönetmen Taviani İtalya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı; ancak yönetmen filme destek çabasından vazgeçmedi. Ardından da İtalya Başbakanı Berlusconi, yönetmene bir mektup yazarak, “Türkiye’nin ve Türklerin kötü gösterilmemesini” istedi.

Bakan Gül’e, Hamas’ın Türkiye ziyareti sonrasında ABD’deki Yahudi Lobisi’nin “Ermeni soykırım iddiaları”na ilişkin Türkiye lehine tutumlarında değişiklik olduğu yönündeki yorumlar hatırlatıldı. Bakan Gül, “Onlar bize farklı söylüyor, gidin orada sorun” ifadesini kullandı.

Nükleer konusuna da değinen Abdullah Gül, Türkiye’nin nükleer enerji elde etmekte geciktiğini belirterek, yeni enerji santrali için hazırlanan programın kısa sürede açıklanacağını söyledi. Gül, Türkiye’nin nükleer enerji yapımı için bugün sipariş vermesi halinde en erken 2012 veya 2015’te siparişlerini teslim alabileceğini belirtirken, bu amaçla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradei’in Türkiye’ye davet edildiğini belirtti. Gül, nükleer santralin nerede yapılacağı konusunda başta Sinop ve Mersin olmak üzere artan huzursuzluğun hatırlatılması üzerine de “Türkiye gibi doğalgaz ve petrolü olmayan ülkede bile bu kampanyalar etkili oldu. O zaman uçak da tehlikeli uçağa da binmeyelim” dedi. Gül, çernobil faciası nedeniyle halkta tedirginlik yaşandığının anımsatılması üzerine de ” Onların teknolojisi ayrı, bizim peşinde koştuğumuz teknoloji ayrı” dedi.

15.03.2006

Süleyman Kurt

Ankara

Yorumlar kapatıldı.