İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırıma evet, Türk filmine hayır

Yalçın Doğan

ERMENİ soykırım iddialarını anlatan film destek alıyor. İki Türk filmine ise, destek geri çevriliyor.

Kendi içimize dönük yaşamanın faturası ağır. Bu fatura zaman zaman daha da ağırlaşıyor. Son örnek, Eurimages’da çarpıcı biçimde gözler önüne seriliyor.

Eurimages, Avrupa Konseyi çerçevesinde bir film fonu. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 32 ülke bir araya geliyor. Bazı filmleri desteklemek üzere bir fon oluşturuyor. Fonun amacı, sanat üzerinden, ülkeler arasında dostluğu pekiştirmek. Ancak, oylamalarla, dostluk ne yazık ki bombalanıyor.

Fona, 32 ülke her yıl belli miktarda para veriyor. Türkiye’nin katkısı yılda bir milyon Euro.

İKİYE KARŞI OTUZ OY

Geçen hafta yazdığım bu konuda yeni gelişmeler var. Geçen haftaki yazıya, şimdi tamamlayıcı bilgiler ekleniyor.

İtalyan Taviani kardeşler Ermeni soykırım iddialarını içeren bir film için, Eurimages’dan destek istiyor. 600 bin Euro tutarındaki destek, Eurimages’da oylanıyor.

Oylamayı Türkiye ikiye karşı 30 oyla kaybediyor. Sadece Türkiye aleyhte oy kullanıyor. Bir de, Makedonya çekimser kalıyor.

Geriye kalan otuz Avrupa ülkesi Ermeni soykırım propagandası yapan filmin lehinde oy veriyor. Türkçesi, otuz Avrupa ülkesi, Türkiye’nin Ermeni soykırımı yaptığı inancında.

Soykırım iddialarına karşı çeşitli tarih tezleri var. Ben bunların araştırılmasından yanayım. Tarihimizle yüzleşmek gerek. O ayrı.

Burada konu, otuz Avrupa ülkesinin Türkiye’ye bakışı. Herhangi bir tarih tezine dayanmadan, bu oylama, Avrupa’nın bize nasıl baktığını gösteriyor.

Ermeni propagandasının, bizim çabalarımızı yaya bıraktığını kanıtlıyor.

BAŞKANIN SUNUŞU

Eurimages’ın başkanı Fransız Jacques Toubon. Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu milletvekili.

Onun geçen hafta sunuş konuşması ibretlik. Baştan sona, Ermeniler’in haklı olduğunu savunarak, filme destek istiyor. Diğerleri de, buna hak veriyor.

Taviani kardeşlerin filmi böylece 600 bin Euro kopartıyor.

Oysa, benzer Ermeni propaganda filmleri geçmişte iki kez Eurimages’dan geri dönüyor. 1995’te Viyana, 2001’de Lubliana toplantılarında iki Ermeni filmi yine destek için, Eurimages’a geliyor ve elleri boş dönüyor.

O zaman neden destek bulamıyorlar, şimdi Türkiye’nin bu ağır yenilgisi neden, bunu Kültür ve Turizm Bakanı Attila Koç’a sormak gerek. Bu skandalın sorumlusu AKP Hükümeti ve Bakan Koç.

BİZE İKİ KEZ RET

Aslında, skandal iki ayaklı.

Ermeni propagandası işin içinden başarıyla çıkarken, iki Türk filmine destek, ne yazık ki, Eurimages’a takılıyor.

Handan İpekçi ile Semih Kaptanoğlu’na ait iki filme Eurimages destek vermiyor.

Dolayısıyla, Türkiye’nin bir milyon Euro tutarındaki katkısı, dolaylı yoldan Ermeni propagandasına gidiyor.

Bu oylamalar, bu red kararları filmlerle ilgili değil. Sanatla ilgisi yok. Öyle olması gerekirken, bu oylamalar siyasal nitelikte.

Siyasal oylamanın çözümü, içeriği, yöntemi, yönlendirilmesi de, tümüyle siyasal. AKP Hükümeti nerede? Bakan Koç hangi uykuda?

Baykal Genel Başkan kaldıkça

AKP her fırsatta ve çok geniş kapsamlı kamu oyu araştırmaları yapıyor. Son olarak, gözünü dört milyon genç seçmene çeviriyor. Dört milyon genç seçmeni nasıl kazanabileceğini hesaplıyor.

CHP’nin bu tür araştırmalarla arası pek değil. Baykal bu araştırmaları sevmiyor. Çünkü, araştırmalar Baykal Genel Başkan kaldıkça, halkın CHP’ye uzak durduğunu gösteriyor. Bu da, Baykal’ın işine gelmiyor. Buna karşılık, AKP, Baykal’dan memnun. AKP, iktidarını Baykal’a borçlu.

Muhalefette olmasına rağmen, Baykal’lı CHP önümüzdeki seçimde yeniden ağır bir yenilgiye doğru hızla yol alıyor.

Baykal, eğer CHP’yi ve Türkiye’deki sosyal demokrasiyi düşünüyorsa, çoktan geri çekilmesi gerek.

Yorumlar kapatıldı.