İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım iddialarını ilk kez elçiler tartışacak

Türkiye ve Ermenistan’ın Roma büyükelçileri tarihte ilk kez TV’de canlı yayında Ermeni soykırımı iddiasını tartışacak. Tartışmada elçilere birer tarihçi eşlik edecek.

Ermeni soykırım iddiaları ilk kez Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal’ın girişimiyle televizyonda masaya yatırılacak. İtalyan devlet televizyonu RAI’de yayınlanan haber programı ‘Storia’da Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal ile Ermenistan’ın Roma Büyükelçisi Rouben Şugaryan iki ülkenin tezlerini savunacak. Konuyla ilgili görüştüğümüz Büyükelçi Ziyal, bu tarihi gelişmenin nasıl olduğunu şöyle anlattı: “Ermeni Büyükelçisi Sugaryan ile daha önce Ermeni soykırımı üzerinde birbirimize yazdığımız mektuplar var. Son mektubu ben yazdım ve ondan sonra bir gelişme olmadı. İtalya’da Ermeni sorunu üzerine sürekli programlar yapılıyor ve bu programlar da genelde tek taraflı. Biz Türk tarafının da dinlenmesini istiyoruz. Girişimlerimizi de bu yönde yaptık. RAI’den teklif geldiğinde ben önce Ermeni Büyükelçi’nin teklifi kabul edip etmediğini sordum. Kabul ettiğini öğrenince ben de kabul ettim.”

TARİHÇİLER DE KATILACAK

Programın sağlıklı bir biçimde gelişmesi için yapımcılar tarafından belirli şartlar konduğunu söyleyen Ziyal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Programa iki ülkenin Roma büyükelçileriyle beraber, her iki ülkeden iki tarihçi de katılacak. Bizden ODTÜ öğretimüyesi Prof. Ömer Turan programa katılacak. Her iki büyükelçiye beş dakika konuşma hakkı veriliyor. Bu beş dakikalık konuşma süresince beş ayrı müdahalede bulunma hakkı var.” Ziyal, “Programda film ve belge gibi materyallerin gösterilip gösterilmeyeceği” sorumuza ise, “Ben prensip olarak iki büyükelçinin katıldığı bir tartışma programında film, belge gibi propaganda sayılabilecek materyallerin kullanılmasını doğru bulmuyorum. Ancak programın yapımcısı bunların da getirilmesini şart koştu” sözleriyle yanıt verdi. “Programda yaklaşımının ne olacağı?” yönündeki sorumuza ise Büyükelçi Ziyal şöyle yanıt verdi: “Benim yaklaşımım Türkiye’nin yaklaşımı olacak. O yıllarda bir şey oldu. Niteliği konusunda görüş ayrılığımız var. Oturup birlikte araştırma yaparak bir sonuca ulaşabiliriz. Meclis kararları, siyasi kararlar sonuç getirmez. Sonuç iki tarafın da bunu araştırıp incelemesi tartışmasıdır.”

ORTAK KOMİSYON ÖNERİSİ

Roma Büyükelçi Uğur Ziyal, “Siz ortak bir tarih komisyonu kurulması konusunu mu gündeme getireceksiniz?” sorumuza da; “Evet müşterek komisyon kurulması, arşivlerin açılması ve sonucun bu çalışmalardan sonra ortaya çıkması gerekir” diye yanıt verdi.

Tarihçi ODTÜ’den

Program yapımcılarından Roberto Olla, yıllardır böyle bir programı düşlediklerini ancak iki tarafın da bunu kabul etmesinin şimdiye kadar mümkün olmadığını söyledi. Bu arada Türk tarafının tezlerini savunacak olan Profesör Ömer Turan’ın bu program için Dışişleri Bakanlığı tarafından seçildiği öğrenildi. Ermeni büyükelçisinin getireceği tarihçinin adı ise henüz bilinmemekle birlikte İtalya’da yaşayan Ermeni tarihçilerden Pietro Küçükyan ya da Roberto Attoryan olabileceği öne sürülüyor.

Yorumlar kapatıldı.