İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım filmine aşk sosu

Ermeni soykırımı iddialarının konu edildiği ‘Tarla Kuşlu Ev’ adlı filmin senaryosu, Türkiye’nin baskıları sonucu değiştirildi. İtalya-Fransa-İspanya-Bulgaristan ortak yapımı film için Türk Dışişleri Bakanlığı’nın, İtalya’ya 18 Şubat’ta gönderdiği yazıda, “1915’teki olayların Ermeni soykırımı olarak dünyaya sinema yoluyla yansıtılmaya çalışıldığı” ifade edildi. İtalyan Dışişleri Bakanlığ ise, filmin yönetmenleri İtalyan sinemasının usta isimleri Paolo ve Vittorio Taviani kardeşlerden Türk-İtalyan ilişkilerinde olumsuz gelişmeler yaşanmaması için senaryoda değişiklik yapmalarını istedi.

‘SENARYO DEĞİŞTİRİYORUZ’

Taviani kardeşler bunun üzerine Eurimages’in Strasburg’daki toplantısına son anda bir mektup göndererek, senaryoda değişiklik yapmak istediklerini belirtti. Eğer Taviani kardeşler sözlerinden son anda vazgeçmezlerse, filmde soykırım sahneleri yer almayacak. Filmde Ermeni sorunu gündeme getirilecek ama içinde ‘aşk’ teması ön plana çıkacak. Buna rağmen Eurimages Türkiye Temsilcisi Ahmet Boyacıoğlu, “Batılılar iki yüzlü, sahtekarca davranıyorlar. Bu filmin bir soykırım değil, aşk filmi olduğunu söylüyorlar ama inanmıyorum. Film ortaya çıkınca göreceğiz” diyor. Türkiye’de, yaşanabilecek aksiliklere karşı filmin çekilmemesi için çalışmalar yürütüyor.

ALEYHTEKİ FİLME DESTEK

Filme, Türkiye’nin de her yıl para ödediği Avrupa Konseyi’nin Sinema Fonu ‘Eurimages’ 600 bin Euro destek sağladı. Türkiye, 1990 yılından beri üye olduğu Eurimages’a her yıl yaklaşık 1 milyon Euro veriyor. Yani Türkiye kendi parasıyla aleyhte bir propaganda yapan filme destek sağlamış oluyor. Eurimages’ın son toplantısında destek isteyen iki Türk filmine ise olumsuz cevap verdi. 9 milyon Euro bütçesi olan filme yaklaşık yüzde 6 oranında Eurimages fonunun aktarılması rakamsal olarak az görülse de verilen desteğin sosyal ve siyasi anlamı daha önemli. Sözde soykırım propagandası yapan bir filme Avrupa Konseyi’nden dolaylı onayı sözkonusu. Filmde Türk ordusuna hakaret ediliyor.

Yavuz RENÇBERLER / MERKEZ

Berlusconi’ye film sitemi

Başbakan Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin ay sonunda İtalya’da iki ülke ilişkilerinin 150. yılı dolayısıyla yapacağı buluşma Ermeni soykırım iddialarının propagandası niteliğindeki “Tarla Kuşu Çiftliği” filminin gölgesinde gerçekleşecek. Erdoğan, İtalya-Türkiye arasındaki dostluk kutlanırken böyle bir filmin Türkiye’de rahatsızlık yarattığını belirtecek. Diplomatik kaynaklar, Ankara’nın girişimleri sonucunda hem Berlusconi’nin hem de İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın filmi çekecek olan yönetmen Taviani kardeşleri “senaryonun yumuşatılması” için uyardığını söyledi. Ancak film yönetmenlerinin “Filmin senaryosunu değiştireceğim” demesine rağmen uygulamanın ne olacağı bilinmiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İtalya- Türkiye ilişkilerinin 150. yılını kutlamak için gideceği Roma’da Berlusconi’ye, “Bu film dostluğumuza hiç yakışmadı” mesajı vereceği belirtiliyor.

Evren MESCİ / ANKARA

Yorumlar kapatıldı.