İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konferans Ermeni korosu ile açılıyor

Sefa KAPLAN

İstanbul Bilgi ve Ankara Gazi’den sonra, İstanbul Üniversitesi’nin bir yıldır hazırlıklarını sürdürdüğü Ermeni Konferansı bugün başlıyor. “Türk-Ermeni İlişkilerinde Yeni Yaklaşımlar” başlıklı konferansa yerli ve yabancı 70’e yakın bilim adamı katılıyor. Farklı görüşlerden bilim adamları arasında ilginç tartışmalar yaşanması bekleniyor. Konferansın açılışında Kadıköy Surp Takavor Ermeni Kilisesi Korosu, 45 dakikalık bir konser verecek.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki Ermeni Konferansı’ndan sonraki en geniş kapsamlı Ermeni Konferansı, İstanbul Üniversitesi’nde bugün başlıyor. Yerli ve yabancı 70’e yakın bilim adamının katılacağı konferansa davet edilen Ermenistanlı bilim adamları, mektuplara cevap vermediler. Üniversite yetkilileri, muhtelif baskıların bunda etkili olabileceğini söylediler. Konferansın Düzenleme Komitesi Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural, “Amaç, konunun tarihi boyutunun yanısıra, askeri, siyasi, kültürel ve insani taraflarıyla da ele alınmasını sağlamak. Ermeni sorunu hem tarihi, hem de siyasi bir mesele ama aynı zamanda insani bir tarafı da var. Bu taraf ihmal ediliyor. İnsanı dışta bırakarak veya yok farzederek bir şey yapmanız mümkün değil. Biz toplantıda bu boyutu öne çıkartmak istiyoruz.”

Prof. Ural, kendilerinin Bilgi Üniversitesi’ndeki konferanstan çok önce hazırlıklara başladıklarını belirterek, “Bilgi’deki Konferansı görmemezlikten gelmek mümkün değil. O konferans yeni bir boyut getirmiştir” dedi.

Prof. Ural, Ermeni meselesini bütün boyutlarıyla tartışmanın İstanbul Üniversitesi gibi köklü bir kuruluşa yakışacağını da vurguladı.

Sorunun çözümü için tartışmak gerek

Bu sorunu kendi insanımıza anlatamazsak, kimseye anlatamayız. Bunu anlatabilmek için de konuyu her yönüyle tartışmamız lazım. Bu da karşıt görüşleri bilimsel bir platformda objektiflik kriterleri çerçevesinde ortaya koyarak mümkün olabilir.

Yorumlar kapatıldı.