İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kürt Konferansı´nda Ermeni tartışması

Bilgi Üniversitesi’nde başlayan Kürt Konferansı’nda Kürt-Ermeni ilişkisi de tartışıldı. Abdülhamit döneminde Kürtler’in Ermeniler’e karşı kullanıldığının altı çizildi.

Helsinki Yurttaşlar Derneği’nce düzenlenen “Sivil ve Demokratik Çözüm Arayışları-Türkiye’nin Kürt Meselesi” başlıklı konferans, İstanbul Bilgi Üniversi’nde başladı. Tartışmalı Ermeni Konferansı’nın da yapıldığı Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa sivil toplum örgütü temsilcileri, gazeteciler, eski milletvekili ve bakanlar katıldı. Katılımcılar arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Eş Başkanı Ahmet Türk ve Kürt meselesi konusundaki yazıları nedeniyle hapis yatan sosyolog İsmail Beşikçi de bulunuyor.

‘PKK SİLAH BIRAKMALI’

İki gün sürecek olan ve toplam 25 konuşmacının katılacağı konferansın ilk günündetarih konuşuldu. Kürtlerin Osmanlı döneminden bugüne yaşadıkları gözden geçirildi, ardından uluslararası Kürt İnsan Hakları Merkezi Kurucusu Sertaç Bucak söz aldı. Türkiye’nin AB üyeliğinin Kürt sorununun adil çözümüne bağlı olduğunu söyleyen Bucak, PKK’nın silahı derhal bırakması gerektiğini söyledi. Panelin en tartışmalı kısmını Kürtler ile Ermeniler arasındaki ilişkilerin anlatıldığı bölümler oluşturdu. Hukukçu Ruşen Arslan, konuşmasında, “Abdülhamit ile birlikte Kürtlerin Ermeniler’e karşı kullanıldığı bir dönem başladı. Kürtler bağımsız bir Ermenistan’ın kurulacağı korkusu ile Ermenilere karşı harekete geçti” dedi. ÖzellikleHamidiye Alayları’nın kurulması ile birlikte Kürtler’in Ermeniler’e yönelik harekatlara katıldığını söyleyen Arslan “Kürtler bağımsız Ermenistan’a karşıydı” dedi.

HAMİDİYE ALAYLARI TARTIŞILDI

Ermeni meselesi panelin sorular bölümünde gazeteci Ali Bayramoğlu’nun “Kürt topluluğunun Ermeni katliamına gönüllü katılımı yok mudur?” sorusu ile tekrar gündeme geldi. Ruşen Arslan bu soruya verdiği cevapta, “Kürtler o zaman Osmanlı İmparatorluğu yapısı içinde emir komuta zinciri içinde yer alıyorlardı. Bu nedenle yaşananlardan sorumlu tutulamazlar” diye yanıt verdi. Bilgi Üniversitesi’nde başlayan konferans bugünde devam edecek.

Yorumlar kapatıldı.