İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KAREN DEMİRCİYAN ADINI TAŞIYAN METROPOLİTEN´İN 25 YILLIK TARİHİ VAR

1960’lı yıllarda Erivan’ın hızlı nüfus artışını dikkate alan günün yönertimi Metro’nun hayata geçirilmesi için, daha sonra Erivan Metro İdaresinin ilk müdürlüğünü yapacak olan İvan Papiev başkanlığında bir Proje Çalışma Grubu oluşturdu.

1979 yılında başlayan kazı çalışmalarına Ermeni işçiler yanısıra eski SSCB cumhuriyetlerinden uzman işçiler de katılmaktaydılar.

İnşaatında Feniks Darpinyan, Spartak, Gnteğtsyan, Stepan kürkçüyan, Jim Torosyan, Romeo Çulhakyan, bağdasar Arzumanyan, Henrik Hugasyan ve Valter Mnatsakanyan gibi mimarların çalıştığı Metro çalışmaları, 1981 yılı mart ayında tamamlanır. 12,1 km’den oluşan Metro hattının inşaatı için 88 milyon ruble harcanmıştır. Deneme seferinin başarıyla tamamlanması ve Devlet Komitesinin 24 şubat 1981 yılında çalışmaları üstün başarıyla tamamlandığını onaylaması sonrasında, 7 Mart 1981 yılında günün Ermenistan yöneticisi Karen Demirciyan’ın kırmızı kurdeleyi kesmesiyle ilk sivil seferine başlar. Başlangıçta 5 olan istasyon sayısı 1996 yılında 10’a ulaştırılır.

Geçen 25 yılda Metropolü İvan Papiyev sonrasında Rafael Kaltakçıyan, Hrant Beglaryan, Dikran Muşeğyan, Paylak Yayloyan ve şimdi de Vahakn Hakobyan yönetmektedir. 25 yıl müddetince günde 45-50 bin yolcu nakleden Metro’nun bugün 1200 çalışanı bulunmakta ve Erivan’ın yeni Master Planıyla Metro 11. istasyonu olacak olan Açapnyak’ın devreye girmesi planlanmakta.


Bugün Arno Babacanyan Konser Salonunda düzenlenecek bir etkinlikle, Erivan Belediye Başkanlığı, Karen Demirciyan Metropoliten’in 25. yılını kutlayacak ve uzun süredir Metro’da hizmet veren çalışanlara takdirnameler ve maddi ödüller alacaklar.

Marieta Makaryan

Yorumlar kapatıldı.