İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İhanet mi komplo mu?

Yazarımız Ruhat Mengi’nin gündeme getirdiği e-posta’da, Prof. Berktay’ın ABD’li tarihçiye “Soykırım’ı tanıyan Türk tarihçiler için finansal kaynak sağlanmalı” dediği ileri sürüldü…

13.03.2006

Yazarımız Ruhat Mengi’nin köşesinde gündeme getirdiği e-posta, “ihanet mi, komplo mu” tartışması yarattı. İddiaya göre, Prof. Dr. Halil Berktay, Minnesota Üniversitesi’nde tarih profesörü Stephen Feinstein’e gönderdiği e-posta’yla “Soykırım’ı tanıyan Türk tarihçilere finansal destek verin” dedi. Sözde Ermeni soykırımıyla ilgili olarak PBS televizyonunda Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu ve tarihçi Gündüz Aktan’ın konuşmaması için ABD’li tarihçi Stephen Feinstein’a gönderdiği ileri sürülen, e-posta’daki tartışma yaratan satırlar şöyle: ‘Aktan ve Halacoğlu reddedici devletin adamlarıdır, faşistimsi neo-nasyonalistler ve gerçeklerin düşmanıdırlar. Reddedicilerle direkt olarak ‘tartışma olmaz’ demek işe yaramaz. Bu reddedicilerin eline koz verir. Aktan ve Halacoğlu gibilerin hakkındaki gerçekleri bilebilirken, önemli nokta halkın genelinin tanımasını sağlayacak eylemlere girişilmelidir. Bizimle aynı paralelde açıklamalar yapacak Türkler bulunmalı. Bunun finansal kaynağı sağlanmalıdır.”

Prof. Berktay iddialara yanıt verdi: Öyle bir yazı yazmadım ve yazmam da…

Sabancı Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Halil Berktay, iddiaları yalanladı. “Tazminat davası açacağım” diyen Prof. Berktay, VATAN’a şöyle konuştu:

• Böyle bir şey olabilir mi? Öyle büyük bir uydurma ki PBS TV’ye Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halacoğlu ve araştırmacı-gazeteci Gündüz Aktan’ın Ermeni soykırımıyla ilgili katılmamalarını kesinlikle ne söyledim ne de yazdım.

Destekleyen mektup yazdım

• Bir kere, Stephen Feinstein Amerikalı Yahudi bir tarihçidir ve soykırımı savunmaz. Feinstein, Halacoğlu ve Aktan’ın PBS’teki programa katılmalarının engellenmesini eleştiren bir yazı yazdı. Bu yazı da Michigan Üniversitesi’nin web sitesine yazıldı. Özel haberleşme niteliğindeki bu web sayfasına Feinstein’ın mektubunun altına ben de “Herkesin kendi görüşünü savunmaya yerden göğe kadar hakkı vardır” diye bir yazı yazdım. Mail yazmadım sadece Feinstein’ı destekler nitelikte bir mektup yazdım web sitesine.

• Ancak, birileri ciddi ciddi benim oraya yazdığım mektubu önce aşırmış sonra da bir güzel üzerinde oynamış. Ben, Halacoğlu hakkında İsviçre’de soruşturma açıldığında bunun saçma sapan bir uygulama olduğunu söyleyen bir tarihçiyim. Minnesota Üniversitesi’nde profesör olduğunu bildiğim Stephen Feinstein ile şahsen tanışmadığım gibi her konuda benimle “dirsek teması” içinde olduğu da uydurmadır.

• Hayatımda Minnesota Üniversitesi’nde konuşma yapmadığım gibi Minnesota’ya da gitmedim. Benim konuya bakışım “1915 Ermeni tehciri soykırım mı değil mi” ye indirgenecek kadar basit değildir. Ben bu konunun tartışılmasına, engellenmesine karşı çıkanlara karşı çıktım.

Tazminat davası açacağım

• Finansal destek sağlama konusu inanılmaz bir yalandır. Benim bilimsel bağımsızlığıma ve haysiyetime ciddi biçimde leke düşürülmüştür ve bununla ilgili ciddi tazminat davası açacağım.

Haber: Alper URUŞ

Yorumlar kapatıldı.