İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amerikalı tarihçi: Bu bir komplo

ABD’li Feinstein, Prof. Berktay’ın gönderdiği iddia edilen o e-posta’nın “düzmece” olduğunu söyledi. Ve, “Biz Türk tezlerinin de yer alacağı bu tartışmanın televizyonda yayınlanması konusunda anlaşmaya vardık” dedi…

14.03.2006

Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Berktay’ın ABD’li tarihçi Stepnen Feinsten’e yazdığı ileri sürülen e-posta’nın bir kompo olduğu anlaşıldı.

Tartışma yaratan iddia şuydu: Prof. Berktay, ABD’li tarihçiye e-posta yollayarak, PBS televizyonunda yayınlanacak tartışma programına katılarak Türk tezlerini savunacak Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu ve gazeteci Gündüz Aktan’ın engellemesini önerdi. Ve soykırımı kabul eden Türk tarihçiler için finansal kaynak istedi. VATAN’a önceki gün konuşan Prof. Berktay, bunun bir komplo olduğunu belirterek, şu açıklamayı yapmıştı: “Feinsten soykırım iddialarının karşısında bir tarihçidir. Ben onun internet sitesine bir mektup yazdım. Anlaşılan birileri bu mektup üzerinde oynamış. Türk tarihçilere maddi destek konusu inanılmaz bir yalan. Tazminat davası açacağım.”

“ihanet mi, komplo mu” tartışması yaratan bu iddiaları ABD’li tarihçi Feinsteni’e sorduk. Feinstein, elden ele dolaşan o e-posta’nın “düzmece” olduğunu söyledi, îşte ABD’li akademisyenin açıklamaları:

“Berktay’la hiç tanışmadım”

Elinizdeki belgelerin sahte olduğunu söyleyebilirim. Gündüz Aktan ve Yusuf Halaçoğlu adlı kişileri tanımıyorum bile. Onların politik görüşleri hakkında da herhangi bir görüşüm olması mümkün değil. Halil Berktay ile de hiç tanışmadım. Ancak benim düşünceme göre elinizdekiler bir siteye bırakılan mesajların üzerinde oynanmış hallerinden ibaret. Elimde bunlara ait herhangi bir kayıt yok. Ancak hepsinin Michigan Üniversitesi’nde kayıtlı olduğuna eminim. Arşivleri oradan edinebilirsiz.

“Tam tersini savunduk”

Berktay’ın bana, “Soykırımı kabul eden Türk tarihçiler bulunmalı. Bunun için para harcanmalı” şeklindebir yazışması olduğunu da hatırlamıyorum. Zaten böyle bir sözü akademik tartışma ortasında söyleyeceğini de kestiremiyorum. Bu şekildeki tartışma ortamında herhangi bir partizan görüş yer alamaz. Ayrıca Berktay ile yazışmalarımızda iddia edildiği gibi Türk tezini savunan kişilerin yer almamasını değil, tam tersini savunduk. 24 dakikalık bu tartışmada, 4 tarihçi yer alacak ve bunlardan ikisi de 1915 olaylarının “soykırım olmadığını” savunacaktı. Tekrar altını çiziyorum. Biz Türk tezlerinin de yer alacağı bu tartışmanın televizyonda yayınlanması konusunda anlaşmaya vardık.

Yorumlar kapatıldı.