İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk parasıyla ‘soykırım’ filmi

Avrupa Konseyi, sözde Ermeni soykırımını anlatan ‘Tarla Kuşlu Ev’ adlı İtalyan filmine mali destek vermeyi kararlaştırdı.

Konsey bünyesinde faaliyet gösteren Eurimages’ın Strasbourg’daki toplantısında İtalyan yönetmenler Paolo ve Vittorio kardeşlerin Ermeni asıllı Antoni Aslan’ın romanından uyarlanan filmine 600 bin Euro kaynak aktarıldı. Türkiye’nin her yıl 1 milyon Euro katkı yaptığı Eurimages’ın soykırım filmini desteklemesi Ankara’nın tepkisini çekti. Zaman’a konuşan Eurimages’daki Türkiye temsilcisi İhsan Kabil, filmde Türk ordusuna hakaret edildiğini, bir subaya ‘eşek’ isminin takıldığını belirtti. Strasbourg’daki toplantının oldukça tartışmalı geçtiği öğrenildi. Hafta başında ön heyet tarafından onaylanarak 32 kişilik jüri heyetinin önüne gelen filme Türkiye hariç tüm ülkeler onay verdi. Türkiye’nin Eurimages temsilcisi İhsan Kabil, Ankara’nın diplomatik çabalarına rağmen, kararın engellenemediğini söyledi. Kararda Eurimages Başkanı Fransız Jacques Toubon’un oldukça etkin olduğunu savunan Kabil, “Toubon, toplantıda açıkça Ermeni soykırımı iddialarını savunan 15 dakikalık bir konuşma yaptı. Kendisi, Türkiye’nin soykırım yaptığını ifade ederken, ispatlanmamış bir iddiadan değil, tarihsel bir gerçeklikten bahsediyor gibiydi.” şeklinde konuştu. Toplantıda söz alan Eurimages’ın Türk üyeleri Kabil ve Ahmet Boyacıoğlu, filmi ve Toubon’un sözlerini eleştiren bir konuşma yaptı. Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Toubon’un sözde Ermeni soykırımının savunucularından biri olduğu biliniyor.

Filmin senaryosunu da anlatan Kabil, filmde yer alan bir Türk subaya ‘eşek’ isminin verildiğini söyledi. İhsan Kabil, filmi sanatsal açıdan da yetersiz bulduğunu belirtirken, “Filmin birçok yerinde Türkleri aşağılayıcı biçimde karikatürize eden sahneler var. Filmdeki bütün Türk askerleri zalim kişiler olarak gösteriliyor.” dedi.

Yorumlar kapatıldı.