İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İngiltere: Ermeni soykırımı yapılmadı

İngiltere hükümetinin, Osmanlı dönemindeki 1915-16 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak görmediği ortaya çıktı.

İngiltere merkezli bir Türk kuruluşunun girişimleri üzerine İngiliz Dışişleri Bakanlığı’ndan gönderilen mektupta olayların soykırım kategorisine uymadığı kaydedildi. Zaman’a konuşan İngiliz diplomatlar da bu durumu teyit etti. Londra’nın bu tutumu, Türkiye ile İngiltere arasında krize yol açan Mavi Kitap’taki iddialara da darbe vuruyor. Sözde Ermeni soykırımına ‘en büyük dayanak’ olarak gösterilen kitapta, 1 buçuk milyondan fazla Ermeni’nin katledildiği ileri sürülüyordu.

İngiltere’de uzun süredir sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı mücadele veren ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşan Türk Toplumunun Haklarını Koruma Komitesi’nin (CPTR) çalışmaları yeni bir aşamaya ulaştı. Gwynedd ve Edinburg belediyelerinin tek yanlı ‘sözde soykırım’ kararlarının iptali için çalışan komite, İngiliz Dışişleri’nden üst düzey yetkililerle yaptığı toplantının sonucuyla ilgili olarak bakanlıktan bir mektup aldı. Mektuba göre, olaylarla ilgili kanıtlar, “İngiliz hükümetini net bir şekilde ikna etmekten uzak”. Bu yüzden de “1915-1916 olayları, BM 1948 Soykırım Sözleşmesi’ndeki soykırım tanımlamaları kategorisine uymuyor.” Mektupta ayrıca “Doksan yılı aşan bir süre öncesinde yaşanan ve üstelik Birinci Dünya Savaşı şartları içinde gelişen olayları doğru şekilde anlamanın çok zor olduğuna” işaret edilerek bu konudaki resmî görüşün gayet ‘net’ olduğuna bir kez daha dikkat çekiliyor.

Zaman’ın Londra’da görüştüğü İngiliz diplomatlar da, 1915-16 olaylarının katliam ve trajedi olduğunu; ancak 1948 BM Soykırım Sözleşmesi’ne göre yaşananları kategorik olarak soykırım tanımına sokmak için ellerinde yeterli delil bulunmadığını teyit etti. İngiliz kaynaklar, hem şimdiki hem de daha önceki hükümetlerin 1915-16 hadiseleri için aynı çizgiyi takip ettiğini kaydetti. İngiliz Dışişleri’nin Ermeni olaylarıyla ilgili tavrını netleştirmesi Türkler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yorumlar kapatıldı.