İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler, Türklere 20 çeşit işkence yapmış

Ermeni çetelerinin Türklere 20 çeşit işkence uyguladığı ortaya çıktı. Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Betül Aslan’ın, hatıra, belge ve kazılar ışığında hazırladığı ‘Erzurum’da Ermeni Olayları’ adlı kitapta Ermeni çetelerinin Türklere uyguladığı işkence yöntemleri anlatılıyor. Aslan, soykırımın sorumlusu olarak Rusya’yı gösteriyor. Gerekçe olarak ise; 13 No’lu deklareyi yayınlayıp Ermenilere silah, cephane ve erzak yardımı yapmasını anlatıyor.

Ermeni yazar Antranik Çelebyan ‘Antranik Paşa’ adlı eserinde Sivaslı Murad, Albay Moral ve Dr. Bogosyan’ın emrindeki Ermenilerin Türk kuvvetleri karşısında geri çekilirken intikam isteğiyle evlere saldırdıklarını ve yasal olmayan olaylara sebebiyet verdiklerini ifade ediyor.

Savunmasız ve kendi halinde yaşamlarını sürdüren Türk köylerine baskın yapan Ermeniler, camilere topladıkları Türkleri canlı canlı yakmaktan, erkeklere göğüs ve bacaklarındaki kaba etlerini keserek gömlek ve pantolon cebi açmak gibi korkunç işkence ve katliamlar yaptı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin Türklere yönelik katliamlarının, Rusların Osmanlı topraklarından çekildiği dönemlerde artmaya başladığını anlatan Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ohannes Apresyan isimli Ermeni’nin hatıratını şöyle neklediyor: “Rusların Birinci Dünya Savaşı’ndan çekilişi sırasında, Ruslar tarafından harpte esir edilmiş ve Rusların savaşı bırakması üzerine bizim elimizde kalan 3 bin kadar harp esiri Türk askerini de beraberimizde götürdük. Kara Kilise’ye çekilişimiz sırasında bu zavallıların 2 bin tanesini merhametsizce öldürdük. Gösterilen vahşet beni hasta etmiş, fakat yapılan vahşete itiraz etme imkanı bulamamıştım. Bazıları nisbeten acı çektirilmeden vurulup öldürülmüş, fakat bazıları feci şekilde yakılmıştı.” Bu soykırımın büyük Ermenistan kurma hayaliyle Erzurum’a gelen Antranik ve onunla birlikte olan Dr. Yakop Zavriyev, Albay Zenkiyeviç, Vahan Totovents, bölgede bulunan Albay Tarkom, Albay Morel, Dikran Ağamalyan, Sivaslı Murat, Bitlis’ten Erzurum’a çekilen Sebuh ve diğer Ermeni çete reislerinin emirleri ile gerçekleştirildiği bildiriliyor.

Yorumlar kapatıldı.