İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul Üniversitesi ‘Ermeni konferansı’ düzenleyecek

Murat UTKU/İSTANBUL, (DHA)

İstanbul Üniversitesi, 15-17 Mart tarihleri arasında 3 gün sürecek Ermeni Konferansı düzenleyecek. ‘Türk – Ermeni İlişkilerinde Yeni Yaklaşımlar’ adlı konferansa Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde bu konu üzerine çalışmalar yapan akademisyenler ve araştırmacılar katılacak. Yurt dışından 24 bilim adamının davet edildiği konferansa Türkiye’den de 25 öğretim üyesi davet edildi.

Toplantıya davet edilenler arasında daha önce Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri’ konferansını düzenleyen Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Deringil de katılacak. Ayrıca Doç. Dr. Taner Akçam, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Baskın Oran ve Vatikan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bogos Zekiyan da davet edildi.

İ.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural, konuyla yakından ilgili olduğu gerekçesiyle konferansa katılması için Orhan Pamuk’a da davet mektubu gönderdiğini ifade etti. Konferans için Ermenistan’daki üniversitelerde görev yapan 4 öğretim üyesi de davet edildi. Prof. Ural, bu öğretim üyelerinin henüz yanıt vermediğini, ancak uluslararası basın aracılığıyla toplantıya katılmayacaklarını duyurduklarını belirtti.

Prof. Dr. Ural, YÖK’e, uluslararası bilimsel toplantı düzenleneceği için bilgi verildiğini, ancak bu konuda hükümetle şu ana kadar görüş alışverişinde bulunulmadığını söyledi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ural, “Elbette Başbakan’a, hem de Dışişleri Bakanı’na davetiye göndereceğiz. Bu zaten akademik nezaket gereğidir. Ancak hükümetten konferansın düzenlenmesi için bir icazet alınması söz konusu değildir” dedi.

Prof. Dr. Ural, konferansın önyargılardan tamamen arınmış, bilimsel bir zeminde düzenleneceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Soykırım’ sözcüğünden bağımsız olarak 1915’te ne olduğunu konuşacağız. O dönemi ve yaşananları sebep sonuç ilişkileri içinde değirlendireceğiz. Bunu yaparken her görüşü savunan akademisyenle tartışacağız. Katılımın çeşitliliği açısından Türkiye’de düzenlenen en büyük ve zengin konferans olacak. Dünyada da nadir toplantılardan birini gerçekleştirmiş olacağız.”

TARTIŞMA KONULARI

Toplantıda tartışılacak konu başlıkları ise şöyle:

I. TARİHİ AÇIDAN ERMENİ SORUNU

– Osmanlı idaresinde Ermeniler

– Arşiv belgeleriyle tehcir olayı

– Tehcir üzerine yapılan yayınların değerlendirilmesi

II. SİYASİ VE ASKERİ AÇIDAN ERMENİ SORUNU

– Büyük Devletler ve Ermeni Sorunu

– Birinci Dünya Savaşı’nda ve sonrasında Ermeni sorununun askeri yönü

– Mondros Ateşkesi’nden Lozan Antlaşmasına Gelişmeler

– Lozan Antlaşması’ndan günümüze gelişmeler

III. HUKUKİ AÇIDAN ERMENİ SORUNU

– Soykırım Hukuku ve Ermeni Tehcirine uygulanabilirliği

– Birinci Dünya Savaşı sırasında sonrasında Türk Divan-ı Harpleri

– Türk Ceza Kanunu’na göre ’Soykırım’ ve ’İnsanlığa karşı işlenen suçlar’ kavramları

IV. ERMENİ SORUNU VE GÜNEY KAFKASYA’NIN GÜVENLİĞİ

V. KÜLTÜREL, PSİKOLOJİK, FELSEFİ VE İNSANİ AÇIDAN ERMENİ SORUNU

– Ermeni olaylarının günümüze yansıtılması: Kurban Psikolojisi

– “Soykırım” kavramının kültürel ve insani açıdan irdelenmesi ve günümüze uyarlanması

– Türk – Ermeni ilişkilerindeki tarihi meselelere felsifi katkılar

– İnsani yaklaşımlar yoluyla Türk – Ermeni ilişkilerini yeniden yapılandırma

– Türk ve Ermeni kültürleri tarafından paylaşılan kültürel yakınlıklar ve deneyimler

Prof. Ural, konferans süresince aynı zamanda Türkiye’deki Ermeni korolarının konserler vereceğini ve Osman Köker’in Ermeni Kartpostalları sergisinin de açılacağını belirtti.

Yorumlar kapatıldı.