İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıflar Meclisi azınlıklara açılıyor

RADİKAL – ANKARA – Vakıflar Genel Müdürlüğü, yeni vakıflar yasa tasarısı taslağını son aşamaya getirdi. Taslak, Vakıflar Meclisi’nde cemaat vakıflarının da temsilini sağlıyor.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, dün, 2006 yılının ‘Vakıf Medeniyeti Yılı’ ilan edilmesi toplantısına katılarak, projeleri tanıttı. Şahin’in verdiği bilgiye göre, atanmış beş kişiden oluşan vakıflar meclisinin üye sayısı 17’ye çıkarılacak. Tasarıyla toplam 161 cemaat vakfını temsilen bir kişi, mecliste cemaatlerini temsil edebilecek. Taslakta şu yenilikler yer alacak:

Kurucu olmak için sınırlandırılmalar kaldırılıp, yönetici olmak kolaylaştırılacak.

Yabancılar, yönetim organlarında görev alabilecek.

İstisna tutulmayan vakıf malları serbestçe satılabilecek, değiştirilebilecek.

Hayrat taşınmazları haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek, kamulaştırılamayacak, mallar üzerinde zilyetlik yoluyla kazanma hükümleri uygulanamayacak.

Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun, Hazine, belediye, özel idare mülkiyetine geçmiş eski eserler ilgili vakıf adına tescil edilecek.

Vakıflar izin almaksızın, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecek, üst kuruluşlar kurabilecek, yurtdışında kurulmuş kuruluşlara üye olabilecek, yurtiçi ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi bağış ve yardım alabilecek, iktisadi işletme, şirket kurabilecek, kurulmuş şirketlere ortak olabilecek.

Vakıflar organlarına, bağımsız denetim kuruluşlarına iç denetim yaptırabilecek.

Gerek görüldüğünde vakıfların mevzuata ve amaca uygunluk denetimi genel müdürlükçe yapılacak.

Atamayla oluşturulan Vakıflar Meclisi üye sayısı beş kişiden 17 kişiye çıkarılacak.

Yorumlar kapatıldı.