İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni paneli kızdırdı

ABD’nin belgesel kanalı PBS’de, sözde Ermeni soykırımı belgeseli öncesinde yayımlanacak panele karşıt görüşlü iki tarihçinin katılmasını istemeyen Ermeniler, protesto gösterisi yaptı

NEW YORK DHA – ANKA

ABD’nin en fazla izlenen belgesel kanallarından biri olan PBS’de 17 Nisan’da gösterilecek olan sözde Ermeni soykırımı belgeseli öncesinde yayımlanacak panelle ilgili tartışmalar devam ediyor. Panele, sözde soykırım iddialarına karşı olan Amerikalı tarihçi Prof. Justin McCarthy ile Türk tarihçi Ömer Turan’ın da katılmasını ‘hazmedemeyen’ Ermeniler, dün protesto gösterisi yaptı.

PBS televizyonunun New York stüdyoları önünde yapılan eylemde Ermeniler, panelin yayımlanmamasını istedi. Yaptıkları açıklamada, sözde Ermeni soykırımını kabul etmeyen görüşlerin yayımlanmasının, kabul edilemez olduğunu savunuldu.

ABD’de yaşayan Türk ve Ermeniler ise 17 Nisan’da yayımlanması planlanan panel için PBS televizyonunu e-posta yağmuruna tuttu. Türk ve Ermeni kuruluşların yürüttükleri kampanyalarda, şu ana kadar 24 bin 143 e-posta panelin yayımlanması için, 12 bin 275 e-posta da yayından kaldırılması için ulaştı.

Kanallar da kararsız

PBS’nin servis yaptığı bazı televizyon kanalları da tartışmayı yayımlamayacaklarını açıkladı. Ermeni lobisinin baskıları üzerine Los Angeles’ta yayın yapan KCET-TV, PBS’nin hazırladığı filmi de, tartışmaları da yayımlamayacağını duyurdu. Los Angeles bölgesinde yayın yapan kanalın bu kararı bölgede yaşayan 400 bin Ermeni’nin soykırım tezini destekleyen filmi de izleyememesi anlamına geliyor. Washington ve Plattsburgh’da bulunan kanallar ise sadece Türk tezlerinin yer aldığı tartışmayı yayımlamayacağını duyururken, Chicago ve New York’tan yayın yapan kanallar iki programa da yer vereceklerini açıkladı.

PBS sözcüsü Lea Sloan ise tartışmayı yayımlamak istemelerindeki amacı da, “Türk Hükümeti’nin ve destekçilerinin neden soykırımı kabul etmediklerini anlamaya çalışmak” olarak açıkladı.

Tartışmada Türk tezini Louisville Üniversitesi Tarih Profesörü Justin A. McCarthy ve ODTÜ Tarih Profesörü Ömer Turan savunacak. Soykırım iddialarını savunan tarafta da Colgate Üniversitesi’nden Prof. Peter Balakyan ve Minnesota Üniversitesi’nde konuk profesör Taner Akçam yer alacak.

Prof. Yusuf Halaçoğlu:

Tehcirde 57 bin Ermeni öldü

Halaçoğlu, Ermeni diasporasının 1.5 milyon kişi soykırıma uğratıldı iddialarına kitabında yanıt verdi

ANKARA AA

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermeni diasporasının “1.5 milyon kişi soykırıma uğratıldı” iddialarına karşılık olarak, 1915’teki Ermeni tehciri sırasında salgın hastalık ve açlık sonucu 50 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 7 bin kişinin ise eşkıya saldırılarında öldürüldüğünü savundu. Halaçoğlu’nun “Sürgünden Soykırıma Ermeni İddiaları” adlı kitabı, Babıali Kültür Yayıncılığı tarafından piyasaya çıkarıldı.

Korkudan göç ettiler

Halaçoğlu, savaş nedeniyle çekilen açlık, salgın hastalıklar nedeniyle 50 bin Anadolu Ermenisi’nin öldüğünün tahmin edildiğini belirterek, Osmanlı tarafından sürgün edilmediği halde korkudan Kafkasya’ya göç edenler arasında 160 binden fazla kişinin öldüğünün çeşitli kaynaklarda yer aldığını hatırlattı.

Yorumlar kapatıldı.