İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PUN PAREGENTAN KUTLANDI

Resimler: http://www.lraper.org/main.aspx?Action=ChangeLanguage&Language=TR

25 Şubat 2006, Cumartesi, akşam dualarından hemen sonra, Türkiye’deki tüm Ermeni kiliselerinin perdeleri özel ilahiler eşliğinde çekilerek, tüm horanlar kapatıldı. Böylece yedi hafta sürecek olan “Medz Bahk” (Büyük Oruç) dönemi başlamış oldu.

Büyük Oruc’un ilk Pazar günü, yani “Pun Paregentan” (Büyük Karnaval) Türkiye’deki Ermeni toplumu tarafından coşkuyla kutlandı. Paregentan’da Adem ile Havva’nın cennet bahçesindeyken geçirdikleri mutlu hayat anıldı, insan günah işleyerek cennetten kovulmuş olmasaydı, insanlığın bugün nasıl mutlu olacağı hakkında düşünüldü. Pazar günü her yerde bolca et ve sucuk tüketildi, oyunlar oynanıldı, maske ve ilginç kıyafetlerle gösteriler sunuldu.

Hatay-Vakıflıköy’deki cemaatimiz üyeleri, köyün Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nin bahçesinde toplandılar. Paregentan’a özel tatlılar paylaşıldı, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Feriköy S. Vartanants Kilisesi’nin korosu isim yortusunu ve Paregentan’ı birlikte kutladı. Nazar Şirinoğlu Salonu’nda coşku dolu bir sevgi yemeği düzenlendi.

Sahagyan Lisesi ve Yerid Gençlik Grubu üyeleri Paregentan kutlamalarını Uludağ’da gerçekleştirdiler ve Pazar akşamı İstanbul’a döndüler.

Kumkapı Surp Asdavadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi vakfı yöneticileri ve Bezciyan Okulu Ailesi, Paregentan’ı Bezciyan Salonu’nda düzenlenen müzikli yemekle kutladı.

Patrik II. Mesrob Hazretleri ise, her yıl olduğu gibi, Pun Paregentan’ı Kınalıada’da kutladı. 25 Şubat Cumartesi akşamı Aret-Selin Vartanyan çifti, Arda Kazan, Alen Palancı ve Herman Toros’la Kınalıada’ya çıkan Patrik Hazretleri adadaki lojmanda konakladı. 26 Şubat Pazar sabahı Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ndeki ayinden sonra, kilisenin bahçesinde mangallar yakıldıysa da, sağınak yağmur nedeniyle kutlama yemeği kilisenin altındaki Nersesyan Salonu’na taşındı. Farklı semtlerden gelen 70 kadar Yeridli genç, müzik eşliğinde Dt. Harutyun Dimicioğlu başkanlığındaki vakıf yöneticilerinin hazırladığı köfte, sucuk, ekmek, sıcak şarap, cola ve tulumba tatlısından oluşan leziz yemeği afiyetle paylaştılar.

BÜYÜK ORUÇ BAŞLIYOR

“Surp Zadig”e (Paskalya) hazırlık dönemi olan yedi haftalık “Medz Bahk” (Büyük Oruç) 26 Şubat 2006, Pazar gecesi, saat 24:00 itibarıyla başladı. Ermeni Kilisesi üyeleri, 15 Nisan 2006, Cumartesi, Surp Zadig (Paskalya) arefesi akşamına kadar hayvan mamulleri tüketmiyor. Ayrıca 13 Ağustos 2006, Pazar, Meryem Ana Yortusu Pazarı bozulacak olan Üzüm Orucu da yine 26 Şubat’ta başlıyor.

Kilise üyeleri, 15 Nisan’a kadar günde bir kez, günbatımında vejeteryen gıdalardan oluşan yemekleri tüketiyor. Herhangi bir nedenle oruç tutamayanlar ise günde üç öğün yiyorlarsa da, yine hayvan mamullerinden uzak duruyorlar.

Büyük Oruç döneminde Kutsal Kitap etüdü, dua, oruç ve inanç ziyareti gibi manevî hayatı güçlendiren ruhanî alıştırmalara hız veriliyor.

Batı Kilisesi takvimine göre ise Paregentan (Karnaval) 28 Şubat Salı gününe kadar sürüyor, Büyük Oruç ise aynı gece saat 24:00’te başlıyor.

Yorumlar kapatıldı.