İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nüfus kütüğünde `din´ devrimi

Nüfus kayıtlarındaki ‘din’ hanesi kişinin isteğine göre doldurulacak.

Hükümet, Avrupa Birliği’nin de uyarılarını dikkate alarak nüfus kayıtlarındaki ‘din’ hanesinde devrim niteliğinde bir değişikliğine gidiyor. Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Yasa Tasarısı’yla, nüfus kayıtlarındaki “din” hanesinin, kişilerin başvurusu üzerine değiştirilmesi, boş bırakılması ya da silinmesinin yolu açılıyor. Düzenleme AB üyesi Yunanistan’da tepkilere yol açmış, papazlar protesto gösterisi düzenlemişti.

BİLGİLER GİZLİ TUTULACAK

Tasarıya göre tüm vatandaşların kimlik ve adres bilgileri tek merkezde, elektronik ortamda toplanacak. Bu bilgiler devlet kurumlarının kullanımına açık olacak. Ancak kurumlar bilgileri hizmetlerin yerine getirilmesinin dışında hiçbir amaçla kullanamayacak. Akrabalık bağı bulunan kişiler eş ya da vekalet sahibi dahi olsa kişinin rızası olmadan kimlik ve adres bilgilerinden yararlanamayacak. Devlet kurumları ve akrabalık bağı olanlar hariç, kişinin medeni durumu dışında hiçbir bilgi verilmeyecek. Bilgilerin toplu halde başka bir kuruma verilmesi de yasak. Sistemin bütün aşamalarında görev yapanlar gizlilik ilkelerine uymak zorunda.

FOTOĞRAF DA EKLENECEK

Veri tabanının oluşturulmasında her mahalle ve köy için aile kütüğü tutulacak. Aile kütüklerindeki din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilecek, değiştirilecek, boş bırakılacak veya silinecek. Aile kütüklerinde kimlik numarası, ikamet adresi ve sahteciliğin önlenmesi için kişinin fotoğrafı da olacak. Elektronik ortama yansıyan aile kütüklerinde, sadece kimlik numarası, ikamet adresi ve fotoğrafı yer alacak. Kişinin kayıtlı bulunduğu yer, il, ilçe, dini ve medeni hali gibi bilgiler elektronik ortamda yer almayacak.

KİMLİĞİ KAYBEDENE CEZA

Tasarıyla nüfus cüzdanlarının şeklini belirleme yetkisi de İçişleri Bakanlığı’na bırakıldı. Tasarıya göre nüfus cüzdanları, hiçbir kişi veya kurum tarafından alıkonulamayacak. Ancak adres ve kimlik bilgilerini doğru vermeyen, güncellemeyenler ile nüfus ve aile cüzdanını kaybedenlere cezai yaptırımlar getiriliyor. Nüfus ve aile cüzdanını kaybedenlere ve yenilemeyenlere 50, adresini bildirmeyenlere 250 YTL para cezası verilecek. Gerçeğe aykırı beyana ise 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

ANKARA

Yorumlar kapatıldı.