İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kıtalararası çığlık: Hocalı dramını görün

Nurettin ATMACA- Salih ZEKİ BAKÜ-WASHINGTON, DHA

Ermeni güçlerinin 1992 yılında Hocalı kentinde yaptığı katliamda hayatını kaybeden 613 kişi, başta Bakü olmak üzere dünyanın çeşitli kentlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Bakü’nün Hatai semtindeki “Hocalı Soykırımı” anıtı önünde yapılan törene Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı ve anıta çelenk koydu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan anma töreninde ise yabancı büyükelçilerin “Hocalı Katliamı” konusunda ülkelerinin yönetimleri ve kamuoylarını aydınlatmaları istendi.

ABD: Başkent Washington’da Türk ve Azeri sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen yürüyüşte Türkiye ve Azerbaycan bayrakları ile ’Ermenistan Azerbaycan’dan çık’, ’Ermenistan katliam çözüm değil’, ’Ermenistan itiraf et’, ’Ermenistan Birleşmiş Milletler kararlarına uy’ ve ’Ermenistan: Etnik temizlik suçlusu’ yazılı pankartlar taşınıp sloganlar atıldı.

BELÇİKA: Brüksel’de ise AB Konseyi önünde toplanan ve Türk ve Azeri bayraklarıyla çeşitli pankartlar taşıyan 150 kişi, Ermenistan’ın Azerbaycan’daki işgalini ve sözde soykırım iddialarını kınadı. Gösterinin katılımcıları arasında bulunan Dünya Azerbaycanlılar Kongresi Başkanı Dr. Cevat Berahti, Brüksel’den tüm dünyaya seslendiklerini, Ermenilerin Azeri topraklarından çekilmelerini ve Türklere yönelik sözde soykırım iddialarına son vermelerini istediklerini söyledi.

ALMANYA: Berlin’deki Ermenistan Büyükelçiliği önünde toplanan Azeriler de katliamla ilgili fotoğraflar taşıdı.

613 Azeri katledilmişti

Yukarı Karabağ bölgesinde terör estiren silahlı Ermeni gruplar, Rusların da desteğiyle Hocalı kentini 25 Şubat 1992 akşamı kuşattı. Savunmasız kente kolayca giren silahlı gruplar, birkaç saat içinde aralarında kadın ve çocukların da olduğu 613 kişiyi öldürdü. Öldürülenlerin bir bölümüne işkence yapıldığı da belirlendi. Olaylarda 487 kişi yaralı kurtuldu. Esir alınan 1275 kişiden 150’sinin akıbeti bilinmiyor.

Yorumlar kapatıldı.