İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisi `tartışma´ya tahammülsüz

LOS ANGELES – Amerikan PBS televizyonunun 17 Nisan’da ‘Ermeni soykırımı’ belgeselinin ardından, ‘soykırım’ tezine karşı çıkanların da yer alacağı bir tartışma programı yayımlamak istemesi Ermeni lobisini ayaklandırdı. Baskılar üzerine PBS’e bağlı yerel kanallardan bazısı tartışma programını akıştan kaldırırken, bazısı her iki programı da yayımlamayacaklarını duyurdu.

Belgeselin yayımına destek veren Ermeni lobisi, tartışmaya karşı harekete geçti. Amerikalı Ermeniler Ulusal Komitesi ve Demokrat vekil Adam B. Schiff, kanala mektup gönderip programın iptalini isterken, internette 11 binden fazla imza toplandı. Bunun üzerine Washington ve Plattsburgh’daki kanallar sadece programı, Los Angeles’taki KCET-TV hem filmi hem programı yayımlamama kararı aldı. KCET-TV Los Angeles’taki 400 bin Ermeni’nin tepkisinden çekindiği için aynı yayın saatine ‘soykırım’la ilgili başka bir program koydu. Chicago ve New York’taki kanallar ise ikisini de yayımlayacak.

Turan ve Akçam da katılıyor

Tartışma programına, soykırım tezine karşı çıkan Louisville Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Justin A. McCarthy ile ODTÜ Tarih Bölümü’nden Prof. Ömer Turan’ın yanı sıra soykırım iddialarını savunan Colgate Üniversitesi’nden Prof. Peter Balakian ve Minnesota Üniversitesi konuk profesörü Taner Akçam katılıyor. Ünlü sunucu Scott Simon’ın yönetttiği 25 dakikalık tartışmada soykırım için ‘mit’, ‘efsane’ ve ‘fantezi’ gibi benzetmeler yapılıyor.

Balakian, “Tartışma olmazsa belgeseli yayımlamayacaklarını söyledikleri için oturuma katıldım” derken, McCarthy tartışmanın doğru olduğu söyleyip “Türklerle Ermeniler birbirlerini öldürdü. Merkezi hükümetin yönlendirdiği soykırım yoktu” dedi. PBS sözcüsü Lea Sloan, “PBS olarak soykırımı tanıyoruz. Amacımız Türk hükümetinin neden soykırımı kabullenmediğini anlamaya çalışmak” diye konuştu. (NY Times)

Yorumlar kapatıldı.