İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ATAKA `Ermeni soykırımı´ derdinde

AA – SOFYA – Bulgaristan’da ırkçı ATAKA (Hücum) partisinin, ‘Ermeni soykırımı’nın tanınmasını öngören tasarı hazırlayarak parlamentoya sunduğu ortaya çıktı. Sosyalist Başbakan Sergey Stanişev’in Türkiye’yi ziyaret ettiği 17 Ocak’ta sunulduğu Parlamento Başkanlığı tarafından İnsan Hakları ve Diyanet ile Dış İlişkiler Komisyonlarına gönderildiği belirtilen tasarıda, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915-1922’de ‘soykırım’ uyguladığı iddia edilerek şöyle deniliyor: “BM’nin belgelerinden gelen sorumluluğa dayanarak Bulgaristan parlamentosu Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki Ermeni soykırımını resmen tanımakta ve 24 Nisan tarihini soykırım kurbanlarını anma günü olarak kabul etmektedir.”

ATAKA lideri Volen Siderov ile 11 vekilin imzası olan tasarının ‘gerekçe’ kısmında ise 2. Dünya Savaşı’nda Hitler’in Yahudilere uyguladığı soykırımında, Osmanlı’nın Ermenilere karşı ‘soykırım’ girişiminden esinlendiği iddia ediliyor. Osmanlı’nın Bulgarlara da ‘soykırım’ uyguladığı öne sürülüp, “Bu yüzden Ermenilere karşı girişilen soykırım uygulaması bizim tarihsel değerlerimize göre çok daha büyük anlam ifade etmektedir. Uluslararası durumu da göz önünde bulundurursak, Bulgaristan aslında Ermeni ‘soykırımını’ tanımakta çok geç bile kalmıştır” görüşü savunuluyor.

Tasarının iki komisyonda ne zaman ele alınacağı meçhul. Türk kökenliler ise tepkili. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu iktidar ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) tasarının hem tarihi gerçeklere, hem de ülke çıkarlarına aykırı olduğunu belirterek engellemek için elinden geleni yapacağını duyurdu.

Yorumlar kapatıldı.