İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım filmi ve kampanya!

Ruhat Mengi

Ermeniler Amerikan PBS kanalında 17 Mart’ta gösterime girecek olan The Armenian Genocide filmi sonrası gösterilmek üzere hazırlanan ve Türk tarafını Prof. Justin Mc Carthy ile tarihçi Ömer Turan’ın temsil ettiği panelin gösterime konmasını önlemek için bir kampanya başlatmışlar.

PBS’e verilmek üzere başlattıkları kampanyada 6 bin imza toplanmış. Türk tarafı da “PBS’te her iki görüşe de yer verilmesi ve PBS’in gösterime sokmayı reddettiği ‘Armenian Revolt’ filminin de gösterilmesi” için bir karşı kampanya başlatmış. Şu anda toplanan imza sayısı 1500’ün üstündeymiş ve dilekçenin gözönüne alınabilmesi için aynı imza sayısını bulmak lazımmış.

Kısa süre önce Amerika’da sahnelenen ve Türkleri Ermeni soykırımcısı gösteren ‘Aydaki Canavar’ isimli oyundan da söz etmiştim. Gördüğünüz gibi propagandayı aralıksız sürdürüyorlar.

Bu imza kampanyasına derhal katılmak ve sayıyı 6000’in de üstüne çıkarmak gerekiyor. Adresi veriyorum: http://www.petitiononline.com/turkside/petition.html

Tarih ve tarihçi

Tam 17 yıl önce Avusturya’da yaptığı bir konuşmada Yahudi Soykırımı’nı reddettiği için ülkeye giriş yaparken tutuklanan (bunca yıl sonra tutuklanmış, hukuk böyle işliyor dikkatinizi çekerim) İngiliz Tarihçiye üç yıl hapis cezası verilmiş. Avrupa’nın üzerinde fazlasıyla duruyor göründüğü ifade özgürlüğü de bizde farklı, orada farklı işliyor görüldüğü gibi… Burada bir noktayı daha farkediyoruz; tarihin her tarihçiye değil ancak o konunun gerçekten uzmanı olan tarafsız tarihçiye bırakılabileceğini… Tutuklanan ingiliz tarihçi artık farklı düşündüğünü söylemiş, oysa tarihte, bilimde yorum değil gerçekler, belgeler konuşur.

Bizde de bazı tarihçilere, yazarlara fazlasıyla gerekli bir örnek!

Bravo Bingür Sönmez!

Ünlü kalp cerrahı Dr. Bingür Sönmez artık yalnız tp alanındaki başarılarıyla değil, Sarıkamış şehitlerim ölümsüzleştirme çabalarıyla da sık sık gündeme geliyor.

Onları anmak için Sarıkamış’ta büyük yürüyüşler organize ediyor, şehit mezarlıklarını onarıyor, geceler düzenliyor. Kısa süre önce Harbiye Askeri Müzesi’nde Sarıkamış Dayanışma Grubu ile hazırladığı geceyi izlerken göz yaşlarımı tutamamış ve ertesi gün bu güzel geceyi uzun bîr yazıyla anlatmıştım ama o kadar önemli güncel olaylar araya girdi ki maalesef yayımlamak mümkün olamadı.

Ve şimdi de onun başkanlığında bir ekibin Kars’ta
karlar arasında Sankamış belgeseli hazırladığını duyuyoruz. Bu kadar ameliyatının, gece sabahlara kadar yoğun bakım hastalarını gezmesinin arasında başladığı bu önemli görevi de hiç aksatmıyor. “Sarıkamış’a Giden Yol”un yazarı Özhan Eren bu kitabında Sankamış Harbi’ nin “Allahuekber dağlarında, bir gecede ve tek kurşun atmadan donanarak ölen 90 bin askerin harbi” tanımından çok daha farklı bir savaş olduğunu, Sarıkamış’a Giden Yol’un aynı zamanda Çanakkale’ye Giden Yol olduğunu muhteşem öykülerle anlatıyor. Evet 90 bin ayağı çıplak, üstünde doğru dürüst parkası bile olmayan asker yanlış bir kararla ölüme gitmişlerdi ama onlar (bu felaket olmasa bile) zaten baştan “vatanlarını kurtarmak için, onum uğruna bir ölüm yolculuğuna çıktıklarım” bilerek yola çıkmışlardı.

Ancak bu kitapları okuduğunuz zaman arılayabiliyorsunuz neler yaşanmış olduğunu…

Dr. Bingür Sönmez başladığı işi başarıyla sonuçlandırmadan bırakmıyor, yaptıklarını gördükçe keşke Ermeni olaylarını anlatan düzgün bir belgeseli de o üstlense diyorum. Aslında şimdiye kadar çok sayıda yapılmalıydı, yapılmadı. Sönmez gibi gönüllüler el atmazsa yapılacağı da yok. Keşke diyorum, keşke düşünse!

Yorumlar kapatıldı.