İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Sözde çağdaş, bir grup şımarık yayıncının işi.´

TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİĞİ MESROB II, KARİKATÜR KRİZİNİ PAZARVATAN’A YORUMLADI:

Karikatürleri internette gördüğünü söyleyen Mesrob II, “ifade özgürlüğü açıklamasını çok saçma buluyorum, karikatürler hakareti de aşıyor iğrenç hatta müstehcenler diyor ve ekliyor: “Ancak Müslümanlar manevi değerlerine

Hırıstıyanlardan daha bağlı. Isa Mesih’e hakaret edildiğinde Hıristiyanlardan ses çıkmıyor.

Karikatür krizini nasıl değerlendiriyorsunuz?

îf ade özgürlüğü açıklaması çok saçma. Karikatürler düpedüz bir din büyügüne, islamiyet’in kurucusu Hz. Mtıhammed’in şahsına

yapılan bir saygısızlıktır, saldırıdır, ifade özgürlüğü yaftası arkasına saklanan, insanlara yukarıdan bakan, sözde çağdaş ve demokrat bir grup şımarık yaymanın işi olduğu belli. Ama özellikle Fransa ve Kuzey Avrupa ülkeleri bunu hep yapıyor Tutucu bir ülke olduğu halde bazen ABD’de bile bu tür yayınlan görmek mümkün. Sadece islamiyet karşıtiığı da değil. Madonna adlı şarkıcının bir kilisede çekilen klibini bilmem hatırlar mısınız? Hıristiyanlar! derinen yaralayan bir klipti o. South Park’ın Isa Mesihli bölümlerini hiç izlediniz mi? Hele hele şu “The Last Temptation of Christ” adlı film saygısızlık değil de nedir? Demek istediğim şu: Her iki dine karşı da hemen hemen aynı boyutta saldırılarda bulunulduğu apaçık ortada. Müslümanlar manevi değerlerine daha çok sahip çıkıyorlar. Isa Mesih’e hakaret edildiğinde ise Hristiyanlar’dan ses çıkmıyor. Öyle ki, ben Müslümanların tepkilerini haklı buluyorum. Ancak, gösterilerde şiddete kesinlikle başvurulmamalıydı. Şiddet, dinin özüyle bağdaşmaz.

Karikatürleri gördünüz mü?

Söz konusu Danimarka gazetesinin internet sitesine girdim ve gördüm.

Karikatürlerde hakaret söz konusu mu sizce?

Hakaret de söz mü? iğrenç, terbiyesiz, hatta müstehcen karikatürler Hiç kimsenin bunu yapmaya hakkı olmamalı. Kitlelerin inandığı bir dine bu kadar saygısızlık mümkün mü? Hele hele bir namaz karikatürü var ki, tahammül sınırının aşıldığını hissetmek için Müslüman olmaya gerek yok insan haysiyetini bu kadar ayak altina almak doğru değil. Allah’ın izzetine küfürdür bu.

Rahip Santoro katledildi. O’nun öldürülüşü de bu karikatür olaylarına bağlandı. Rahip Santoro’nun öldürülmesi hakkında neler söyleyeceksiniz?

Kendi halinde mabedinde dua eden bir rahibin katledilmesi olayı çok üzücü, üzücü olduğu kadar da ciddi bir gelişme. Ama Rahip Andrea Santoro ile kalmadı, izmir Karşıyaka’da bir grup fanatik genç Katolik Rahip Martin Kmetec’e saldırıda bulundu. Ayrıca Beşiktaş’taki Ermeni Katolik Kilisesi ile Bomonti’deki Lourdes Kilisesi’nin duvarlarına da çirkin sloganlar yazıldı. Bir avuç cemaatin yaşadığı Kayseri’deki Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’ne önünde bir grup silah çekerek dışkapının üzerine on el ateş etmiş, tekbir getirerek Hıristiyanlık karşıt slogan atmış. Yetkililerin ısrarlı telkinlerine rağmen, ülkemizde de protestoların şiddet eylemlerine dönüşmesi çok aa. Halbuki bu ülkede bizim mirasımız başka. Gerek Osmanlı mirası, gerekse Atatürk’ün Cumhuriyeti farklı unsurların bir arada yaşayabilmesine olanak tanıyan sistemlerdir.

Rahip Santoro’nun öldürülmesinden sonra Patrikhane’nizde güvenlik önlemlerini artırdınız mı?

Patrikhanemiz 24 saat koruma altındadır zaten. Çok duyarlı bir metal detektörden geçmeden kimsenin binaya giremez. Ayrıca Emniyet Müdürlüğü’nün tahsis ettiği personel de hem çok efendi, hem de çok becerikli. Öyle ki, güvenlik açısından bir sıkıntı yaşamıyoruz. Dışarı çıktığımda da valilik makamı çok dikkatli, dilediğimde özel yakın koruma tahsis ediyor. Ancak genelde bir sorun yaşanmıyor. Benim kimseyle bir husumetim yok, başkalarının da benimle.

19.02.2006

Haber: Bülent GÜNAY

Yorumlar kapatıldı.