İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB TEMSİLCİSİ 2006 YILININ İŞBİRLİĞİNDE İLERLEME VE KARABAĞ SORUNUNUN BARIŞÇI ÇÖZÜMÜ YOLUNDA UMUDUNU İFADE ETTİ

AB Dış İlişkiler ve Avrupa Komşuluk Siyaseti Komiseri Benita Ferero-Valtner, dün bölge ziyareti çerçevesinde Ermenistan’daydı. Ermenistan dışileri Bakanıyla ortak bir basın toplantısı da düzenleyen Bayan Ferero-Valdner, yaptığı açıklamada 2000 yılında AGİT İcra direktörü olduğunu ve o dönem Ermenistan’la yakın temasları bulunduğunu belirtirken, bakan Oskanyan, Bayan Ferero Valdner’i Karabağ sorunundaki son gelişmeleri ve bölgesel sorunlara ilişkin bilgilendirdi.

Bn. Ferero-Valdner, Avrupa Komşuluk Siyasetine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Mart ayı başında Brüksel’de yapılacak belge müzakereleri ikinci aşamasında ortak çalışma konularının daha da netleşeceğini vurgularken, öncelikli meseleler arasında; demokrasi ve insan haklarının güçlendirilmesi, enerji güvenliği olduğunu ifade etti ve ortak çalışmaların hızla bitirilmesi yönünde umutlu olduğunu belirtti. Ferero-Valdner Karabağ sorununun barışçı çözümü için 2006 yılından umutlu olduklarını ifade ederken, Dışişleri bakanı Oskanyan sorunların çözümünde AB’nin desteğinin önemini kaydetti.

Türkiye’yle ilişkiler konusunda yaptığı açıklamada Oskanyan “Türkiye’nin tüm komşularıyla normal ilişkilerde bulunması zorunlu koşullardan biri. Biz komşulardan biri olarak, bu meselenin (sınırın açılmasının) gündemde zorunlu olarak değerlendirileceğini umut ediyoruz” dedi. Oskanyan halihazırda taraf dışişleri bakanlarının görüşmesinin gündemde olmadığını belirtti. Valdner de cevaben Vartan Oskanyan’ı teyid ederken, kendilerinin her zaman bölgesel işbirliğini desteklediklerini ifade etti ve konunun müzakere gündemine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Kars-Ahalkelek-Tiflis-Bakü demiryolunun inşasına ilişkin ne düşündüğüne ilişkin soruya Valdner, kendilerinin Ermenistan’ı içermeyen bir demiryolu ağı projesini desteklemiyecekleri şeklinde yanıtladı.

Valdner’e, iki yıl önce Macaristan’da Ermeni genç bir subayı vahşi bir şekilde katleden Ramil Safarov’un, geçtiğimiz günlerde Azerbaycan Ulusal Demokrat Partisi tarafından “Yılın adamı” seçilmesine ilişkin yorumu sorulduğunda, kendisinin konuya ilişkin bilgisinin haberi olmadığını ifade etti.


Tamar Minasyan (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.