İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KAYSERİ’DEKİ RESMÎ MAKAMLARIN KAYSERİ KİLİSESİ’NDEKİ OLAY HAKKINDAKİ AÇIKLAMALARI

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, 16 Şubat 2006, Perşembe, öğleden sonra, Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’nin dış kapısına kurşun sıkılması olayıyla ilgili olarak tamamlayıcı bilgi edinmek amacıyla Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nden Güvenlik Şube Müdürü ile irtibata geçti.

Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nden aktarılan bilgiye göre; olay geçen hafta sonu gerçekleşti. Kilisenin sokağında oturan komşulardan sadece biri silah sesini işitti. Olayda tabanca değil, av tüfeği kullanıldığı ve kilise kapısının üzerinde altı saçma izi bulunduğu uzmanlarca tespit edildi. Komşulardan herhangi biri tekbir getirildiğine veya Hristiyanlık karşıtı herhangi bir slogan atıldığına tanık olmuş değil. Emniyet görevlilerinin belirttiğine göre, tarihi kilisenin bulunduğu Cafer Bey Mahallesi, ilde bu tür olayların sıkça yaşandığı kenar semtlerden biri.

VALİLİĞİN BASIN BÜLTENİ

15 Şubat 2006 tarihli Ermeni Patrikliği Basın Bülteni’nde yer alan Kayseri kaynaklı Kayseri Kilisesi’ne Saldırı başlıklı haberin ardından, Kayseri Valiliği tarafından yazılı açıklamada ise şöyle denildi:

“Asırlardan beri İlimizde faaliyette bulunan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’ne yönelik bu tür herhangi bir olay olmamıştır.

Ancak, 09.02.2006 günü kilisenin arka giriş kapısında iki yerde altı av tüfeği fişeği izine rastlanmış ise de olayın ne zaman meydana geldiği tespit edilemediği gibi son zamanlarda gündemde olan karikatür krizi ile ilgisi olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanmamıştır.

İlimizde 10.02.2006 Cuma günü karikatür krizi ile ilgili yapılan basın açıklamalarında herhangi bir provokasyonun yaşanmaması için kilise civarında Basın Açıklaması saatinde emniyet tedbirlerine ağırlık verilmiştir.

Kilise Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ile yapılan görüşmede kendilerine yıllardan beri veya karikatür krizi ile ilgili herhangi bir tehdit veya protestonun yapılmadığını beyan etmiştir.

Kilisenin yaptığı tüm çalışmalar vatandaşlarımız tarafından hoşgörü ile karşılanmakta ve kendilerine her konuda yardımcı olunmaktadır. Bu tür olaylara fırsat vermemek için azami hassasiyet gösterilmektedir. Kamuoyuna duyurulur 16.02.2006.”

ERMENİ PATRİĞİ TEŞEKKÜR ETTİ

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, Kayseri Valiliğine ve tüm güvenlik birimlerine ilgilerinden dolayı teşekkür ederek şöyle dedi:

“Resmî makamların bu konuya gösterdikleri ilgi ve dikkat bizi mütehassis etmiştir. Kayseri’deki olayın, Bazı Avrupa ülkelerinde yayınlanan ve tüm dünyadaki İslamî cemaatlerin haklı infialine sebep olan karikatürlerin ardından yaratılan yapay krizle ilgili olmaması memnuniyet vericidir. Ancak nedeni ne olursa olsun kilisenin girişine ateş edildiği resmi makamlarca da doğrulanmıştır. Bu ve benzeri olayların yaşanmamasını diliyor, dinler ve kültürlerarası diyalog çabalarının günümüz ortamında çok daha fazla önem kazandığına inanıyorum.”

Yorumlar kapatıldı.