İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeniler, UNESCO korumasındaki tarihî Türk-İslam eserlerini yok ediyor’

Nahçivan’daki tarihi Ermeni mezarlarına zarar verdiği gerekçesiyle Azerbaycan’ı Avrupa’ya şikayet eden Ermenistan’ın, işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarındaki Türk-İslam eserlerini tahrip ettiği ortaya çıktı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nın 15 yıllık bir araştırmasına göre Ermeniler, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) koruması altındaki onlarca camiyi yok etti. Ermeniler, Karabağ başta olmak üzere 9 bölgede şu tahribatları yaptı: Şuşa Camii, Kubatlı’da Yusufbeyli, Mollalı, Mirler camileri, Zengilan’da Muşlan ve Hacı Aliler camileri, Akdam’da Kengerli, Papravent camileri harabeye çevrildi. Ermenistan’da tahrip edilen tarihi eserler şunlar: Akdede ve Tokmak mezarlıkları, 16. yüzyıldan kalma ait Şah İsmail ve Hudabent camileri, 17. yüzyıl eserlerinden Şah Abbas Cami, 18. yüzyıla ait Göymescid, Ulucami, Tepebaşı, Hacı Nasrullah, Kale camileri.

Buna karşın Culfa’daki tarihî Ermeni mezarlarını tahrip ettiği iddiasıyla Azerbaycan’ı, Avrupa Konseyi ve UNESCO’ya şikayet eden Erivan, konuyu şimdi de Avrupa Parlamentosu (AP) gündemine taşıdı. Konsey tarafından ‘işgalci’ olarak nitelenen Ermenistan’ın sürekli sıcak tuttuğu konu, Yunanistan ve Fransa’nın desteğiyle dün AP’de görüşüldü. AP’nin raporunda, “Nahcivan Culfa’daki Ermeni mezarlığının 1998-2002 yılları arasında tahrip edildiği; ancak uluslararası toplumun baskı ve kınamalarına rağmen Azerbaycan’ın yapılan araştırma sonuçlarına cevap vermekten kaçındığı öne sürüldü.”

Konuya ilişkin Zaman’a konuşan Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Dr. İbrahim Nebioğlu, Erivan’ın gündeme getirdiği Culfa’daki söz konusu mezarlığın, iddiaların aksine Ermenilere değil Albanlara ait olduğunu söyledi. Nebioğlu, Komisyon temsilcilerinin bölgede araştırma yaptığını ve bunun sonuçlarının bir ay içerisinde açıklanacağını belirtti. Ermenilerin asıl amacının Nahçivan’ın Ermeni toprağı olduğu iddialarını dünyaya kabul ettirmek olduğunu ifade eden Nebioğlu’na göre, Ermenilerin sonraki hedefleri ise Kars için de benzer taleplerde bulunmak. Ermenilerin “karikatür krizini” de kullandığını da savunan Nebioğlu, “Mabetlerimiz yok ediliyor diyerek Hıristiyan dünyasının desteğini almak istiyorlar.” diye ekledi.

17.02.2006

Bahtiyar Küçük

İstanbul

Yorumlar kapatıldı.