İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Ders kitaplarına girerse telafisi yok´

TV’de yayınlanacak panelde soykırım karşıtı tez sunan Doç. Dr. Turan, “Meclisten soykırım yasası çıkması, ikili ilişkilere bağlı” dedi.

ABD’de Ermeni soykırımı iddialarının kamuoyu tarafından kabul edilmesine yönelik çalışmalara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Bunların sonuncusu Public Broadcasting Service (PBS) tarafından hazırlanan “The Armenian Genocide” (Ermeni Soykırımı) isimli bir saatlik belgesel… PBS, belgeselin dışında bir de 25 dakikalık bir tartışma programı hazırladı. Tartışmaya, soykırım iddialarını destekleyen Prof. Dr. Peter Balakyan, Prof Dr. Taner Akçam’a karşı, iddialara karşı çıkan Prof. Dr. Justin A. McCarthy ve Doç. Dr. Ömer Turan katıldı. Program 17 Nisan’dan itibaren PBS’in anlaştığı TV kanalları tarafından gösterilmeye başlanacak. Ermeni lobisi tarafından programın yayınlanmaması için kampanya başlatıldı. Ermeni lobisinin, “Bu tartışma programı yayınlanmasın” diye açtığı imza kampanyasına tam 6 bin kişi katıldı. Biz de bu tartışmalı program ve soykırım iddialarının ABD’deki yansımalarını Doç Dr. Turan ile konuştuk:

“BELGESELDE YANLIŞLAR VAR”

* Belgeselin genelinde büyük yanlışlar var. Kendi iddialarına destek oluşturabilmek için tarihi bilerek çarptırmaya yönelik yanlışlar… Mesela belgeselde Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya’nın Balkan Savaşları (1912-1913) sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrıldığı söyleniyor. Oysa Yunanistan 1830, Romanya 1878, Bulgaristan da 1908’de bağımsızlığını kazandı.

“EYALETLER KABUL ETTİ”

* Tartışma programında Türkiye ile ilgili yöneltilen sorular belgeselle sınırlı değildi. “Türkiye, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt meselesi” gibi konularda da soru yönelttiler, ithamlarda bulundular. Daha çok Türkiye’yi karalamak istiyorlardı. Biz, “Bu tek yanlı propaganda. Çok yanlış bilgileri içeriyor” dedik. Ermeniler bu zamana kadar soykırımı “hakikat” olarak gördüler, bunun yeniden tartışılmaya açılmasını istemiyorlar.

* Eyaletlerin bir çoğunda “Ermeni soykırımı yapıldığı” kabul edildi. Temsilciler Meclisi’nde bu konunun kabul edilmesi an meselesiyken yeniden tartışılmasını istemiyorlar. Biz bir hayli geç kaldık. Her an daha kötüye gidiyor. Meclisten henüz bir karar çıkmadı ama gerçekçi olmamız gerekirse bu ABD- Türkiye ilişkilerine bağlı bir şey… Hatta bazı eyaletlerde bu konuyu ders kitaplarına sokma çalışmaları var. Bu telafisi olmayan bir duruma dönüşür. Çocuklar o bilgileri okur ve o şekilde şartlanırsa daha sonra bu bilgileri kafalarından çıkarmak daha da zor olur. Kamuoyunun bu konudaki fikirlerini değiştirmek için kitap ve broşür çıkarmak, medyayı daha çok kullanmak gerekli.

İDİL DEMİREL

Yorumlar kapatıldı.